Een wijntje op de eerste visarend ooit

Vogelminnend Nederland wachtte de afgelopen weken in spanning af, maar nu is het toch echt gebeurd. De allereerste visarend zag gisteren hoogstwaarschijnlijk het levenslicht op Nederlandse bodem. Natuurgebied de Biesbosch heeft de primeur.

Boswachters Jacques van der Neut en Thomas van der Es baadden de afgelopen weken in ongekende weelde; liefst twee paartjes visarenden waren in 'hun' gebied neergestreken om te broeden. Een paar in een hoogspanningsmast, het andere in een dode boom. Directe afzetting van het broedgebied volgde.

Dolenthousiaste vogelaars mochten toekijken, maar op afstand. Een populaire kanokreek die langs het nest in de boom liep werd afgesloten. Alles werd er aan gedaan om de dieren, die Nederland normaliter alleen aandoen op doorreis naar Afrika, in rust te laten broeden.

Met resultaat. Het vogelnest in de mast bleef leeg, maar in dat langs de kanokreek is het raak. Het sluitende bewijs is er nog niet, want het kuiken is nog niet te zien, maar volgens een euforische boswachter Van der Neut wijst alles er op. "Alles bij elkaar kan het niet anders. Op YouTube-filmpjes zie je dat ze onrustig zijn, dat ze met een bolle rug over het nest hangen. Vanochtend zag ik dat er al gevoerd wordt."

Van der Neut is trots dat de visarend zich voortplant in zijn natuurgebied. "Dit is het hoogtepunt van de 37 jaar die ik hier werk. Dit is iets om bij stil te staan; vanavond drink ik er een wijntje op. Het is schitterend om mee te maken en de kroon op de herinrichting van dit gebied. Een groot succesverhaal."

Want dat de roofvogel kiest om te broeden in zijn natuurgebied, komt volgens de boswachter doordat een groot deel van de Biesbosch is ontpolderd. Het ondiepe en visrijke water dat daar voor terugkwam, is volgens hem een uitstekend leefgebied voor de visarend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden