Een wethouder die thuiszorg onderschat heeft kiezers wat uit te leggen

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Blijft het vertrouwde koppel - laten we ze mevrouw De Boer en Sonja noemen - bij elkaar? Die vraag staat centraal in de schermutselingen rond de thuiszorg. Mevrouw De Boer (89) is daarvan afhankelijk, en daarom komt Sonja (51) al jarenlang elke week over de vloer.

Sonja begon dat werk bij een lokale thuiszorgclub, die later werd opgekocht door TSN. Dat bedrijf bouwde zichzelf uit tot een gigant: twaalfduizend werknemers bedienen 40.000 mensen, vooral kwetsbare ouderen. Maar TSN keek in zijn overnamezucht niet al te nauwkeurig naar het personeelsbestand - dat blijkt al een tijdje aan de oude kant te zijn. TSN heeft daarom een hoger uurtarief dan veel gemeenten bereid zijn te betalen. Het bedrijf probeerde nog het loon van Sonja eenzijdig te verlagen, maar daar trapte de rechter niet in. Daarom stevent TSN af op een faillissement. Mogelijk slecht nieuws voor ons duo. Sonja verliest haar baan en komt als oudere werknemer nooit meer aan de bak. Mevrouw De Boer is voortaan aangewezen op wisselende, jonge onervaren krachten, goedbedoelend maar zonder gevoel voor het werk met ouderen.

Of het echt zo dramatisch zou uitpakken, is niet bewezen. Maar het is toe te juichen dat collega-thuiszorgorganisaties moeite doen om de mensen en klanten van TSN over te nemen. Dat ging deze week met horten en stoten. Collega-zorgorganisatie Buurtzorg trekt minder gemeenten over de streep dan gehoopt. Veel wethouders willen niet hun extra thuiszorgpotjes aanspreken, een wens van Buurtzorg. Andere thuiszorgers vonden deze extra eis concurrentievervalsing.

Dit conflict is bijzaak. Het belangrijkste is dat gemeenten, langs welke weg dan ook, een fatsoenlijke prijs voor thuiszorg betalen. Op welke bedrag dat neerkomt, is goed voorgerekend door oud-CNV'er Doekle Terpstra, die in een 'code' uitkwam op om en nabij de 23 euro per uur. Een gemeentebestuur dat van die code afwijkt, heeft de kiezers heel wat uit te leggen.

En als die prijs echt onbetaalbaar blijkt, kunnen de gemeenten altijd nog hogerop. Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) plaatste zichzelf deze week bescheiden buiten alle onderhandelingen. Hij liet weten te hopen dat zoveel mogelijk TSN'ers hun baan behouden, bij welke nieuwe baas dan ook. Hij mag zich nog wel eens achter de oren krabben of hij bij de zorgdecentralisatie gemeenten voldoende middelen heeft gegeven om recht te doen aan koppels als mevrouw De Boer en Sonja.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden