Sam (Shahine El-Hamus) met zijn trompet.

FilmrecensieDe belofte van Pisa

Een wervelend drama over de groeipijnen van een muzikaal talent

Sam (Shahine El-Hamus) met zijn trompet.

De belofte van Pisa
Regie: Norbert ter Hall
Met Shahine el Hamus, Olivia Lonsdale, Thor Braun, Mahfoud Mokaddem
★★★★☆

Er gebeurt veel achter de ogen van Shahine el Hamus, de negentienjarige acteur die ‘De belofte van Pisa’ op zijn schouders draagt. In anderhalf uur groeit hij van een stille slungelige puber uit tot een bedachtzame jongeman met een veelbelovende toekomst.

In de bewerking van het gelijknamige boek uit 2014 van Mano Bouzamour speelt hij een jongen, Sam, die in een eenvoudig Marokkaans gezin in Amsterdam-Noord opgroeit. Stapelbed met zijn oudere broer, die ‘s nachts thuiskomt van onfrisse zaakjes. Tijdens een 4-mei-herdenking een beetje lopen klooien.

Maar Sam kan trompet spelen. Zo goed dat hij in aanmerking komt voor Muzieklyceum Zuid, zo’n school met leerlingen in coltrui die per Uber-taxi naar huis-met-zwembad gaan. Wat ga je spelen, luidt de vraag van de toelatingscommissie. “Bach.” En wat van Bach? “Gewoon, Bach.”

Bravoure, harde taal en culturele onverschilligheid

De scène, met heerlijke schwung in beeld gebracht door cameraman Richard van Oosterhout, is de metafoor voor de gespleten wereld waarin Sam leeft: met zijn hart zit hij in de hogere kunst die van binnenuit komt, de rest van zijn lijf verblijft in een samenleving van bravoure, harde taal en culturele onverschilligheid.

De oudere broer laat Sam een belofte doen: als eerste van de familie de school verlaten met een diploma. Haalbaar, zou je zeggen. Maar De belofte van Pisa laat mooi zien hoe hoog de prijs is die de jongen ervoor betaalt.

El Hamus, zoon van acteur Sabri en jongere broer van regisseur Shady (‘De libi’), is de absolute blikvanger van een film over verlies en loslaten die tegelijkertijd stuitert van levensenergie. Sleept Sam, in trainingspak, het ene moment met een tas vol bankbiljetten, het volgende fantaseert hij over een alternatief einde voor het dagboek van Anne Frank.

Grof geweld en hemels geluk

Scenarist Robert Alberdingk Thijm sleurt Sam – en ons als kijker – langs grof geweld en hemels geluk, langs gekrenkte familietrots en wind onder de vleugels die de jongen schoorvoetend uitslaat. El Hamus is op al die momenten een gevoelige, grootogige hartendief met wie het moeiteloos meeleven is.

Met zijn energieke cast – Olivia Lonsdale is leuk als Sams levenslustige vriendinnetje, Mahfoud Mokaddem goed als de broer die ook vanuit de gevangenis greep houdt op Sams bestaan – creëert regisseur Norbert ter Hall een soepel, wervelend drama over de groeipijnen van een muzikaal talent.

Misschien hadden we Sam vaker op zijn trompet willen zien spelen. Maar dat muziek voor hem persoonlijke vrijheid betekent, horen we wel in de lyriek van George Gersh-wins terugkerende ‘Rhapsody in Blue’, dat ook nog even in rapversie voorbij komt.

Lees ook:

‘Natuurlijk kan ik me verplaatsen in een jonge Marokkaan’

Regisseur Norbert ter Hall verfilmde de bestseller van Mano Bouzamour, over een Marokkaanse jongen die zich losmaakt van zijn ouders. “Ik wilde dat de film Mano’s energie kreeg.

Veel besproken seksscène is in de film ‘nog beter’, schrijver Bouzamour past zijn boek aan

Schrijver Mano Bouzamour heeft in zijn debuutroman ‘De belofte van Pisa’ (2013) een seksscène aangepast. Aanleiding is de verfilming van de bestseller die vanaf 10 oktober in de bioscoop draait.

‘Ik ben niet de zoon die mijn vader wil dat ik ben’

De succesvolle debuutroman van de 22-jarige Marokkaans-Nederlandse Mano Bouzamour stemt vrolijk en ontregelt tegelijkertijd. ‘Waarom mag mijn hoofdpersoon geen grappen maken over de zweetvoeten van zijn moeder?’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden