Een werknemer in Bulgarije kost 3,80 euro per uur

Van het uurloon van één Deense werknemer, kun je in Bulgarije bijna elf werknemers betalen.Beeld afp

De Europese Unie maakt over de kleinste details gezamenlijke afspraken, maar nog steeds zijn er enorme onderlinge verschillen tussen de lidstaten. Zo kost een werknemer in Bulgarije nog geen vier euro per uur, maar in Denemarken 40 euro.

Een gemiddelde werknemer kost een werkgever in Bulgarije 3,80 euro per uur. Dat is al weinig, maar in 2004 was het nog 1,60 euro. De Bulgaren worden gevolgd door de Roemenie (€ 4,60 per uur), Litouwen (€ 6,50) en Letland (€ 6,60). Dit blijkt uit gegevens die Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Unie, gisteren presenteerde.

Het meest kost een werknemer in Denemarken, waar een werkgever 40,30 euro kwijt is. Ook in Belgie (€ 39,10), Zweden (€ 37,40) en Luxemburg (€ 35,90) wordt mankracht duur betaald. Ter vergelijking: in Nederland kost een werknemer 25,50 euro per uur.

Toch geen tsunami van Bulgaren
Door die lage lonen worden Bulgaren vast als door een magneet aangetrokken om in West-Europa te komen werken, was de angst. Met tienduizenden zouden de Bulgaren en Roemenen naar Nederland komen - maar ze kwamen niet, meldde Trouw eerder al. Uit cijfers van het ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid bleek dat in 2014 ruim 7500 Roemenen en iets meer dan 3300 Bulgaren naar Nederland kwamen om te werken. Dat is lang niet zo veel als werd gevreesd.

Illegale constructies
Waar de ene Nederlander bang was voor een golf van Bulgaren, maken sommige werkgevers graag gebruik van Oost-Europeanen. Zij zoeken hierbij soms de randen van de wet op om zo weinig mogelijk te betalen. Bijvoorbeeld door personeel te huren via een buitenlands uitzendbureau. Vaak gaat het om Bulgaren en Polen. Het voordeel voor de werkgever is dat hij geen hoge Nederlandse sociale premies hoeft te betalen, maar de lagere Poolse of Bulgaarse premies.

Er zijn namelijk grote verschillen in de opbouw van de kosten van een werknemer. Zo bestaan die in Frankrijk voor 67 procent uit loon of salaris en voor 33 procent uit overige kosten, zoals sociale premies. In Malta beslaan die overige kosten maar 6,9 procent en in Denemarken 13,1. Gemiddeld maken deze lasten in EU-landen 24,4 procent van de totale kosten uit.

In de bouwsector betaalt een aannemer 21,72 euro per uur als hij via de normale uitzendconstructie iemand in dienst neemt. Doet hij dat via een buitenlands uitzendbureau, dan is het uurloon 11,36 euro. Per honderd voltijdsbanen scheelt dat de werkgever op jaarbasis ruim 2,1 miljoen euro. Deze constructie is illegaal.

Levensstandaard
Bij deze cijfers moet natuurlijk wel rekening gehouden worden met de sterk verschillende levensstandaarden in de verschillende landen. Ook de valutakoersen moeten niet vergeten worden, zeker in landen die niet bij de euro zijn aangesloten. Zo stegen de uurkosten voor een Tsjechische werknemer in 2013 in kronen met 2 procent, maar namen die kosten in euro's met 3,8 procent af.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden