Een wereldprimeur: de adelaarsrog gaat aan de anticonceptiepil

Adelaarsrog Beeld -

Terwijl de zeeën worden leeggevist en vele soorten met uitsterven bedreigd, komt de Koninklijke Burgers’ Zoo met een persbericht. ‘Wereldprimeur: succesvolle toepassing anticonceptie bij vissen.’ Waarom, Burgers’ Zoo? Gaat heen en vermenigvuldigt u, zou je de vissen willen toeroepen. Waarom zou je ze de pil verstrekken?

Het kweekprogramma was een beetje te succesvol, legt Max Janse van de dierentuin in Arnhem uit. Janse coördineert de veertig programma’s in Europese aquaria om haaien en roggen voor uitsterven te behoeden. In Arnhem loopt dat met de adelaarsrog onverwacht goed. Ze begonnen in 2009 met vier vrouwtjes en twee mannetjes, en die hebben inmiddels 58 jongen voortgebracht. Eén vrouwtje bleek zeer vruchtbaar, zegt Janse. “Zij heeft er 21 op haar naam staan.”

Genetische diversiteit

Dat is niet goed voor de genetische diversiteit, legt hij uit. Doel van die programma’s is om gekweekte exemplaren terug te zetten in de natuur, maar een populatie van enkel broertjes en zusjes, neven en nichten is niet erg levensvatbaar. Het moet daarom bij die 21 blijven. Niet dat het slecht gaat met de adelaarsrog. “We weten niet hoeveel er rondzwemmen in de oceanen, we constateren wel dat er steeds minder worden gevangen.”

Dat terugzetten wordt pas relevant als het heel slecht gaat met een soort. Janse wilde nu slechts testen of een anticonceptiemiddel dat bij zoogdieren wordt gebruikt ook bij roggen effectief is. “Hun hormoonhuishouding werkt net iets anders, maar dat bleek niet uit te maken. Door de prikpil heeft dit vrouwtje al twee jaar geen jongen gekregen.”

Maar waarom zo ingewikkeld? Waarom is de rog niet apart gezet? “Dat doe je niet zomaar. Ze weegt 80 kilo, ze heeft een spanwijdte van 1 meter 80 en een staart van 3 meter. Ze leeft nu in een aquarium van 1,6 miljoen liter.”

Lees ook:

Luipaardpijlstaartrog houdt date na twee jaar voor gezien

Het had zo mooi kunnen zijn, maar de liefde tussen een Arnhemse luipaardpijlstaartrog en een alleenstaand vrouwtje van gelijke soort is niet ontloken. Er was geen klik. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden