Een wereld zonder Bush is niet beter of slechter

Bush-haters opgelet: de wereld verandert met Obama, Clinton of McCain in het Witte Huis veel minder dan u denkt of hoopt.

The Economist voorspelt deze week dat het lijstje met wijzigingen in het buitenlands beleid van de Verenigde Staten kort zal zijn. Zo kan een nieuwe president Guantánamo sluiten en martelpraktijken ondubbelzinnig verbieden. Of nu eens echt meedoen in de strijd tegen de opwarming van de aarde, of zich aansluiten en het Internationaal Strafhof.

Dat zou wat zijn, maar stelt u zich er ook weer niet te veel van voor, waarschuwt het blad. Want elke verandering stuit op moeilijkheden en bezwaren. Wat bijvoorbeeld te doen met de terreurverdachten van wie de zaak niet rond te krijgen is? Die lopen straks, als andere landen ze niet willen hebben, vrij rond op Amerikaanse bodem. En een president kan wel beloven zich in te spannen voor het milieu, maar heeft altijd te maken met een Congres dat waakt over de economische groei en het onvervreemdbare recht om in enorme auto’s rond te rijden.

Daarbij blijven de prioriteiten van de volgende leider van de vrije wereld dezelfde, wie dat vanaf november ook is. Hij zal zich inspannen voor het behoud van de Navo, de verspreiding van kernwapens willen tegengaan, hij zal op terroristen jagen en partners als Japan, Taiwan, Zuid-Korea, Israël en de Arabische Golfstaten steunen.

Irak dan? Ook daar valt geen radicale koerswijziging te verwachten, ook niet met de democratische kandidaat Barack Obama.

Obama wil de meeste troepen ’binnen zestien maanden’ weer thuis hebben, maar zou er toch wat achterlaten: Ook hij laat zich dus de handen niet binden door de tegenstanders van de oorlog.

Bush gaat, maar van de man die hem dwong zijn plannen voor een bescheiden buitenlandse politiek te laten varen, Osama bin Laden, zijn we nog niet af.

Der Spiegel sprak met Steve Coll, tweevoudig winnaar van de Pulitzer-prijs en inlichtingendiensten-expert die een boek schreef over Osama’s machtige familie. Coll weet precies waar de zeventiende zoon van Mohammed bin Laden (hij had er 54) zich schuil houdt: „Hij is in Pakistan, in de bergen van Noord-Waziristan in de buurt van de stad Miram Shah (...) Hier durft het Pakistaanse leger niet te komen.”

Coll denkt dat Al-Kaida de verkiezingen in de VS wil beïnvloeden. Een aanslag zou de Democraten kunnen schaden, die gelden als minder competent als het om terreurbestrijding gaat. „Dit is het jaar van de Democraten, als er tenminste geen ramp gebeurt.”

Time heeft een somber stemmend coververhaal over de Britse jeugd, die op het gebied van drank en geweld alles en iedereen achter zich laat. In Londen kwamen vorig jaar 27 jongeren om door bende-geweld. Volgens de 23-jarige Solomon Wilson in Brixton, Zuid-Londen, kun je in zijn buurt doodgeschoten worden zonder dat iemand weet waarom. „Vroeger hadden alleen bendeleiders wapens. Nu kan ook een 14-jarige een pistool op je richten.”

Het heil moet komen van meer speeltuinen, buurthuizen en gratis kinderopvang, zegt oud-staatssecretaris van onderwijs Ed Balls. Wij helpen het hem hopen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden