Een wel erg zware straf voor Yuri

De Olympische Spelen in Rio de Janeiro zijn voor turner Yuri van Gelder door zijn eigen gedrag uitgelopen op een totale deceptie. Hij werd na een nachtje stappen en alcoholgebruik door het nationaal Olympisch comité (NOC-NSF) op het vliegtuig naar huis gezet. Hij had zich niet aan de afspraken voor goed gedrag gehouden, de zogeheten 'Topsporter Overeenkomst Olympische Spelen Rio 2016'.

Voor 'The Lord of the Rings' is dit - ook al is het zijn eigen schuld - een drama zonder weerga. Hij probeert al jaren terug te komen als topturner en een verleden van alcohol- en drugsgebruik van zich af te schudden. Zijn inzet voor de Spelen in Rio was eerherstel en mogelijk een medaille op de ringen. Hij was in elk geval op de goede weg. Hij had de finale gehaald voor komende maandag.

Gisteren werd bekend dat Van Gelder een kort geding aanspant om zo mogelijk een terugkeer in de toestelfinale af te dwingen. Inderdaad roept het besluit van NOC-NSF vragen op. Alcoholgebruik is namelijk niet verboden voor Olympische sporters, en 'ontoelaatbaar gedrag' is ook een kwestie van interpretatie. Zo werd gisteren in deze krant gememoreerd dat schaatser Ids Postma bij de Spelen in 1998 na zijn gouden rit uit de band sprong. Hij kwam weg met excuses en het betalen van de schade.

De geschiedenis van de Spelen en Wereldkampioenschappen kent ongetwijfeld tal van dit soort voorbeelden. In dit verband kan de vraag worden gesteld of er niet andere straffen mogelijk waren geweest voor Van Gelder, waardoor hij toch in Rio had kunnen blijven. En heeft Van Gelders verleden een rol gespeeld bij het besluit hem weg te sturen van de Spelen? Had het comité dit ook gedaan als de 'ideale schoonzoon' en turner Epke Zonderland de bloemetjes had buitengezet? Daarover moet duidelijkheid komen.

Uit de sportieve carrière van Yuri van Gelder komt een beeld naar voren van een mens die worstelt met stress, onzekerheid over zijn sportieve mogelijkheden, met alcohol en met drugs. Het een heeft ongetwijfeld met het ander te maken. In de afgelopen jaren kon hij sportief gezien de weg terug inslaan onder toeziend oog van een begeleidingsteam van deskundigen, waarbij ook een mentaal begeleider was betrokken. Die laatste mocht niet mee naar de Spelen. Deze begeleiding zou worden overgenomen door iemand van het Olympisch comité. Of die begeleiding voldoende is geweest bij een sporter die eerder onmatig gedrag vertoonde, mag het door Heineken gesteunde NOC-NSF zich afvragen.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden