Een weg moet de Mount Everest nog toegankelijker maken

De Mount Everest in het Himalayagebergte. Beeld AP
De Mount Everest in het Himalayagebergte.Beeld AP

De drempel om de Mount Everest te beklimmen wordt weer wat verlaagd. De Nepalese regering gaat een weg aanleggen naar het dorp Surkhe, twee uur lopen van de belangrijkste startplaats Lukla (2.860 meter). Dat meldt The Kathmandu Post.

Pieter Hotse Smit

Het besluit van de regering komt na lang aandringen van reisorganisaties. Om in Lukla te komen, vliegen bergbeklimmers doorgaans naar het Tenzing-Hillary vliegveld in het bergdorp. Maar de beschikbaarheid van het vliegveld is zeer onbetrouwbaar door het weer. Jaarlijks stranden honderden toeristen in Lukla. In november 2011 kwamen 3.000 toeristen voor zes dagen vast te zitten omdat er door het weer geen vliegtuigen konden vertrekken.

De gebrekkige bereikbaarheid van de poort naar de Everest heeft ook financiële gevolgen. Lukla is inmiddels de duurste plaats in Nepal, omdat alle producten per vliegtuig moeten worden aangesleept. Ook moeten toeristen soms noodgedwongen voor zo'n 500 dollar een helikoptervlucht regelen om terug te komen naar Kathmandu.

De 100 kilometer lange weg van Jiri, via Salleri naar Surkhe, moet ook dat probleem verhelpen. Nog dit jaar wil de Nepalese regering beginnen met de aanleg. Het is onduidelijk wanneer het project af moet zijn.

Sir Edmund Hillary
De weg volgt het pad van Sir Edmund Hillary en Tenzing Norgay Sherpa, die vanuit Jiri in 1953 hun historische expeditie begonnen om als eerste de top van de Mount Everest te bereiken. Elf jaar later werd met een door Hillary opgericht fonds de luchthaven aangelegd, waarmee de beklimming met zo'n negen dagen werd ingekort en de berg toegankelijk werd gemaakt voor een groter publiek.

En dat is gelukt. Het is al jaren niet meer 'lonely at the top' van de Mount Everest in het Himalayagebergte. 'Op de spaarzame dagen dat de top beklommen kan worden is het intussen zo druk in de 'zone des doods', dat er verkeersopstoppingen ontstaan', schreef Toine Heijmans vorig jaar in de Volkskrant. 'Files van klimmers die soms twee uur rillend moeten wachten bij de kritieke passages, op plekken ver boven de achtduizend meter, waar zo weinig zuurstof in de lucht zit dat ademen alleen al een krachtmeting is.'

De nieuwe weg zal de stroom aan toeristen naar alle waarschijnlijkheid verder vergroten.

De Mount Everest en andere bergtoppen in het Himalayagebergte. Beeld REUTERS
De Mount Everest en andere bergtoppen in het Himalayagebergte.Beeld REUTERS
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden