Een week plasticloos leven tegen de soep in de oceaan

Een week lang zonder plastic, kan dat? Volgens Zero Plastic Week wel. Het advies luidt: géén voorverpakte aubergines of boterhamzakjes kopen in de supermarkt. En geen boodschappentas aannemen. De tandenborstel of shampoo in de douche en de colafles in de koelkast mogen wel gewoon worden gebruikt. Mits ze er al staan.

Duizenden deelnemers proberen deze week plasticloos te leven, of in ieder geval geen ingepakte producten te kopen. Acht landen doen mee, waaronder Canada, Duitsland, Rusland en Zuid-Afrika.

Doel van de actie is om te laten voelen en zien hoeveel plastic een mens per jaar eigenlijk weggooit. Gemiddeld is dat tussen de zestig en tachtig kilo. Tien procent daarvan, zo'n 13.000 kilo afval, komt in de zee terecht. Dat veroorzaakt een soep van deeltjes plastic, waar dieren in stikken.

In Nederland gaan meer dan vijfduizend deelnemers de uitdaging aan. Volgens Vera Aarden, medeoprichtster van het initiatief, zijn mensen zich tegenwoordig meer bewust van het plasticprobleem in de zee: "Niet alleen zeedieren en vogels hebben er last van. Het heeft ook gevolgen voor ons, want mensen consumeren deze vergiftigde dieren."

Op Facebook hebben deelnemers inmiddels allerlei acties op touw gezet. Zwerfafval opruimen in de buurt, je eigen milieuvriendelijke verpakkingen maken. En er zijn recepten geplaatst met ingrediënten die niet in plastic zijn voorverpakt.

Ook is er zaterdag een plasticvrije picknick in Rotterdam achter het Hofplein. Bij het bereiden van de lunch wordt geen centimeter verpakking gebruikt. De spullen komen rechtstreeks van een lokale boer.

Tijdens Zero Plastic Week doet surfer Merijn Tinga een recordpoging. Hij gaat op een board, gemaakt van afval uit de Noordzee, langs de hele Nederlandse kust surfen. Zijn doel is om ruim vijfhonderd kilometer af te leggen. Tinga begint in Oostende in België en surft naar Borkum in Duitsland.

Meer informatie over het project: www.zeroplasticweek.org.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden