Een week leerzaam plezier

In het Utrechtse Achterveld bouwen kinderen in de zomervakantie hutten onder begeleiding van vrijwilligers. Zo leren ze om samen te werken. Het hele dorp is betrokken.

Het jochie van zes staat bedremmeld met zijn moeder bij de ingang van het 'bouwterrein' op het sportpark in het Utrechtse dorp Achterveld. Hij is te jong voor het jaarlijkse evenement in de grote vakantie. Bouwdorp is er voor de jeugd vanaf groep vier. Zijn grote zus is al opgegaan in de menigte kinderen achter het hek. Een hele week lang, van 's ochtends half 10 tot 's middags vier uur zijn de kinderen onder de pannen bij het bouwen van hutten.

Voor veel ouders is het een hele klus om hun kinderen zes weken lang bezig te houden. "Bouwdorp is echt ideaal", zegt Riky van der Ven, moeder van drie kinderen op de basisschool. "Normaal gesproken zouden ze achter de X-Box zitten. Nu zijn ze de hele dag met elkaar bezig. Mijn jongens vinden het fantastisch, en door de opzet leren ze ook nog dat je moet werken om iets moois te verdienen. Het hele dorp is betrokken."

Op het stenen terrein van het sportpark staan tientallen houten hutten. Ze hebben namen als 'De Boefjes', 'Buurman en Buurman', 'De Biosbinkies', en 'De Moviegirls'. Het thema dit jaar is 'Film'. De bouwers zijn bezig met het timmeren van de hutten. Ieder groepje van vijf wordt begeleid door een of twee pubers uit de derde klas van het voortgezet onderwijs of hoger. Eerste- en tweedeklassers van de middelbare school hebben een eigen programma met sport en spel.

Myrthe, Esmée en Nienke zijn bij het hutje van 'De Krokante Krab' aan het timmeren. Hun houten onderkomen is gebouwd van pallets, planken en platen. "Hier komt een hamburger", zegt de negenjarige Nienke Strik terwijl ze naar de voorkant van het hutje wijst. "Het is voor het restaurant van meneer Krabs. Die is van Spongebob."

"Eén, twee, hup", klinkt er op het voetbalveld. Twee teams strijden tegen elkaar wie er het eerst met hun langwerpige luchtkussen bij de eindstreep is. Wie wint, krijgt een papier voor de bank van lening. De bank geeft de kinderen een pegel waarmee ze bouwmaterialen kunnen kopen. Begeleider Koen van den Breemer (14) ziet Esmée Butselaar (11) tobben met schuurpapier dat is afgesleten. "Ga maar nieuw kopen," zegt hij, en geeft haar een eerder verdiende pegel.

Ondertussen komt Madelon Hoogendoorn (10) met een kussen aangelopen. "Voor in onze hut", zegt ze. Ze heeft het gemaakt bij de creatent. Emiel Kranenburg (15), de andere helper van het meidengroepje, is blij: "Er zit een sfeer in het Bouwdorp. Met z'n allen bezig zijn, elkaar helpen. Iedereen kent elkaar." Alex van Wee (12) doet voor de vierde keer mee: "Ik hou van knutselen en bouwen, ik vind het zo leuk!"

Er zijn per dag zo'n zestig vrijwilligers geregeld. Mensen stemmen hun vakantie erop af, en sommigen nemen zelfs een week vrij van hun werk. Vrijwilliger Eveline van Ommen: "Ik loop de hele week met een lach op mijn gezicht. Aan het einde ben ik fysiek bekaf, maar is mijn batterij weer helemaal opgeladen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden