Eén week fietsen in Italië levert alweer drie dopinggevallen op

De Giro is een week bezig, en naast sportief succes en de val van Dumoulin komt ook het woord doping vaak weer terug.

Kick Hommes

Opmerkelijke taferelen donderdag in de Ronde van Italië, en dan vooral bij de teambus van Astana. Mannen in blauwe overjassen stonden voor de ingang. Op sociale media was de verwachte reflex er gelijk. Waren die mannen daar voor een inval? Iets met doping misschien?

Nee hoor, was het antwoord dat Astana zich genoodzaakt voelde te geven in een speciaal persbericht. De mannen waren van een bedrijf dat elke dag de bus in twintig minuten desinfecteert. Dit om de renners in een virusloze omgeving te laten verblijven. Het schoonmaakteam gaat ook dagelijks het hotel door, aldus Astana.

Verboden middelen

Dat er vragen komen, geeft wel aan hoe het onderwerp doping weer een belangrijk gespreksonderwerp is. Het is een van de belangrijkste conclusies na één week Giro: in het wielrennen zijn zij die zich met verboden middelen inlaten nog steeds niet ver weg.

Ga maar na: na zeven dagen racen zijn al drie dopinggevallen gelinkt aan de Giro. De Colombiaanse sprinter Juan Sebastián Molano werd dinsdag door zijn ploeg UAE Emirates uit de ronde gehaald vanwege ‘ongebruikelijke fysiologische testresultaten’. Woensdag kwamen vier nieuwe namen naar buiten in ‘operatie Aderlass’, het Oostenrijkse politieonderzoek naar bloedtransfusies die atleten deden bij de Duitse sportarts Mark Schmidt. Twee van die namen kwamen ook in het Giro-circus voor.

Kristijan Koren, dit jaar uitkomend voor Bahrein-Merida, werd uit de Giro geplukt omdat hij in 2012 en 2013 bloedtransfusies zou hebben ondergaan. Zijn ploeggenoten zagen hem woensdagavond niet meer terug aan tafel. Bij de Italiaanse Rai is Alessandro Petacchi inmiddels uit het analistenteam gezet. Ook de voormalig Italiaans topsprinter is aangewezen in het onderzoek. Petacchi werd per direct van de televisie afgehaald, ook al verklaarde hij zelf dat hij de sportarts nooit heeft gezien.

Bloedtransfusies

De twee andere namen in het Aderlass-onderzoek hadden betrekking op mensen die ook nog betrokken zijn in de wielersport. Ploegleider van Bahrein-Merida Borut Bozic kreeg een schorsing opgelegd. Van de vierde renner in het onderzoek was het dopingmisbruik het meest recent. Kristijan Durasek (ook van UAE Emirates) gebruikte in 2017 nog bloedtransfusies. Hij werd deze week uit een koers in Californië gehaald.

Met de namen die nu zijn genoemd, en waar dus ook huidige prof­renners bij zitten, rijst wel weer de vraag naar de waarde van het bloedpaspoort, dat in 2009 werd ingevoerd om verdachte schommelingen in bloedwaarden van renners te detecteren. Eerder zei Herman Ram van de Nederlandse dopingautoriteit in Trouw al dat het bloedpaspoort niet een waterdicht systeem is.

Preventieve werking

Het bloedpaspoort is geen opsporingsmiddel, meer een maatregel met een preventieve werking. Doping is niet uit te sluiten, maar de marges waarbinnen fraudeurs kunnen vals spelen worden kleiner, aldus Ram. Zij die doping willen gebruiken, moeten ‘steeds dieper vliegen’.

Wat dat betreft is de uitsluiting van Molano een teken dat het bloedpaspoort wel kan werken. De ploeg kwam zelf met de resultaten naar buiten, zij het op een laat moment – toen de Giro al begonnen was.

Tijdrit

Afgezien van de dopinggevallen rijdt de Giro verder richting de belangrijke tijdrit van morgen. In het Grande Casino, zoals Primoz Roglic het noemde toen hij na een valpartij langs de ploegauto kwam rijden, zijn het na het uitvallen van Tom Dumoulin betrekkelijk rustige etappes geweest. Primoz Roglic gunde de leiderstrui aan de Italiaan Valerio Conti. Dat was tenminste nog positief sportief nieuws voor UAE Emirates. De schoonmaakactie van Astana heeft inmiddels ook geholpen. Pello Bilbao boekte gisteren in L’Aquila een ritzege voor die ploeg.

Lees ook:

bloeddoping: terug van nooit weggeweest?

Bloeddoping is nooit weggeweest uit de topsport, zo blijkt uit de arrestaties in Oostenrijk tijdens operatie Aderlass. Herman Ram, van de Dopingautoriteit: “Daar gaan we weer.”

Hoe ziet de rest van het seizoen voor Tom Dumoulin er nu uit?

Na zijn val en opgave in de Giro moet Tom Dumoulin nieuwe doelen stellen. Maar welke? De Tour de France als klassementsrenner lijkt een logische optie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden