Een ware slijtageslag

Het Arboned knock-out viertallentoernooi is altijd een ware slijtageslag. Vier dagen (en wat voor dagen!) bridgen, van Hemelvaart tot afgelopen zondag.

Het is een interessante krachtmeting geworden tussen de drie Nederlandse herenselectie teams. Nederland-Wit (Jansma-Verhees en Brink-Van Prooijen) won uiteindelijk de finale vrij gemakkelijk van Nederland-Blauw (Bakkeren-Bertens en De Groot-Bruggeman). Nederland-Rood (Muller-De Wijs en Drijver-Schollaardt) sneuvelde in de halve finale tegen Nederland-Blauw.

De overwinning van Wit was zonder meer terecht. De Witten boden en speelden veel beter dan de Blauwen. De toon werd al op het eerste spel gezet, waarin Bruggeman-De Groot een gammele 6 in één down zagen eindigen, terwijl Brink-Van Prooijen aan de andere tafel veilig in 4 bleven.

Bakkeren-Bertens zijn gevaarlijke spelers, maar met het bieden van slems zijn ze niet erg nauwkeurig. Vooral Bertens wil nog wel eens een slem op gevoel bieden en als het dan zijn dag niet is, prijken er wel een paar afzwaaiers op zijn scorestaat. Bakkeren biedt een stuk behoudender, vandaar dat ze wel eens goede slems missen en slechte slems wel bieden. Een voorbeeld hiervan is het volgende spel (zie diagram 1).

West Noord Oost Zuid

Bak- Prooij Ber- Brink

keren en tens

- pas 2SA 1) pas

3SA? pas pas pas

1) Lage kleuren, geen opening

Een redelijke 6, die Bakkeren-Bertens ondanks hun 2SA-speeltje niet wisten te bereiken. Tot overmaat van ramp ging 3SA nog down ook! Jansma-Verhees boden en maakten wel 6, na een 1-opening van oost.

Wat er op het volgende spel (zie diagram 2) misging is mij niet erg duidelijk, maar het ziet er nogal onzinnig uit.

West Noord Oost Zuid

Ber- Ver- Bak- Jans-

tens hees keren ma

1 pas 2SA 1) 3

3SA? 4 4SA pas

5 pas 5??? pas

6 pas 7 pas

pas pas

1) Hartenfit

Door het stoorwerk van Jansma-Verhees raakten Bakkeren-Bertens de weg kwijt en komen Bakkeren-Bertens in een groot slem met een aas buiten! Vooral het 5-bod (een of andere groot slempoging) ziet er typisch uit, maar kennelijk verwachtte oost een heel wat sterkere hand bij west, dan de slechte 15 honneurpunten die er zaten. Aan de andere tafel wisten Brink-Van Prooijen wel 6 te bereiken.

Erger was misschien nog wel dat ook bij het afspel Bertens het af moest leggen tegen zijn evenknie aan de andere tafel, Louk Verhees, waar dit spel een voorbeeld van is (zie diagram 3).

Zowel Bertens als Verhees werd als oost leider in 3SA, waartegen ze een kleine schoppen uitkomst kregen. Bertens speelde klein voor de boer van noord, die schoppen terugspeelde, gedoken door zuid, voor de tien van de leider. Na HB zag Bertens het zitsel. Hij ging nu met H van slag om nog meer over het zitsel te ontdekken. Zuid nam met A en incasseerde ook V en ging met ruiten van slag voor oost. Bertens speelde nu 10 voor de heer van noord, die weer harten naspeelde voor de aas van oost en Bertens speelde zijn vierde ruiten. Nu moest Bertens raden of zuid een 4-2-5-2 verdeling had of de actuele. Hij raadde mis, hij sloeg AH, waarna V de downslag werd. In een soortgelijke positie deed Verhees het wel goed.

Voor mijn gevoel had oost beter na HB een kleine harten naar de tien kunnen spelen (met AV-vijfde bij zuid, had zuid zeker 1 gevolgd). Hierna komt noord met H en V in dwang en hoef je niet meer te raden.

Op mij maakten Brink-Van Prooijen nog de beste indruk, al zat het hen op een paar slemspellen tegen: goede contracten gingen down door ongelukkige zitsels. Dit slem boden ze mooi uit (zie diagram 4):

West Noord Oost Zuid

Bak- Prooij Ber- Brink

keren en tens

- - - 1

pas 1SA 2 3

pas 4 1) dbl pas

pas rdbl 2) pas 4SA

pas 5 3) pas 5 4)

pas 6 5) pas pas

pas

1) Controle (harten troef)

2) Eerste controle

3) Eén sleutel

4) Troefvrouw?

5) Nee (maar extra lengte, waardoor troefvrouw wel zal vallen)

Aan de andere kant kwamen ze niet verder dan 4, al werd het hier NZ wel iets moeilijker gemaakt, omdat Verhees met de oosthand geen 2, maar 3 volgde.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden