Een ware liberaal staat juist achter Wakker Dier

Tenenkrommend, zoals VVD-Kamerlid Helma Lodders dierenleed wegmoffelt. En met echt liberalisme heeft het niks te maken, vindt juriste Janneke Vink.

Het mooie van de liberale, vrijdenkende levensbeschouwing is dat deze genadeloos afrekent met dogmatische denkpatronen. Maar wat als het hedendaagse liberalisme zelf in een - zogeheten liberale - geloofsleer vervalt?

Democratie, rechtsstatelijkheid, vraag en aanbod. Het zijn prachtige concepten die onlosmakelijk met het liberalisme verbonden zijn. Zij sterken een samenleving in het bereiken van datgene waar het de liberaal uiteindelijk allemaal om gaat: libertas - vrijheid. Het hedendaagse liberalisme moet er echter voor waken een van die concepten te verabsoluteren ten kóste van de vrijheid. Het vrije-marktprincipe dreigt een dergelijke halsstarrigheid te worden.

Tweede Kamerlid Helma Lodders (VVD) geeft (Opinie, 5 november) voortreffelijk weer hoe hoog de meerderheid van de hedendaagse liberalen het op heeft met onverkorte marktwerking. De liberale parlementariër bepleit terughoudendheid van organisaties die dier en milieu beschermen, omdat zij het blazoen van de landbouwsector wel eens zouden kunnen bevuilen. Lodders is ontstemd dat organisaties als Wakker Dier ons lastig vallen met dierenleed van alledag. Want over de ruggen van die dieren is ons land toch maar mooi 'wereldkampioen in hoogproductieve, efficiënte en duurzame landbouw' geworden! Wat zou het mooi zijn als 'de landbouw nog intensiever wordt' en deze 'kleine groep die veel lawaai maakt' het zwijgen wordt opgelegd. Lodders wil harde knaken zien, geen dierenleed.

Het is frustrerend maar ook tenenkrommend om een 'liberaal', verblind door eurotekens, massaal lijden in een samenleving te zien goedpraten. Tegelijkertijd is deze economische houding exemplarisch voor het pad dat het hedendaagse liberalisme dreigt te volgen. Dat pad dwaalt steeds meer af van het oorspronkelijke vrijheidsideaal. Het ideaal van economische groei viert ontegenzeggelijk hoogtij: geen brug is te ver, geen berg te hoog, zo lang de euro's maar rollen. Zelfs als dat een massale mishandeling en het vermoorden van miljoenen levende wezens stimuleert. Want dat is wat er gebeurt.

Populistisch
Onder de oppervlakte van onze 'beschaafde samenleving' vinden iedere dag praktijken plaats die het daglicht niet kunnen verdragen. Dat organisaties als Wakker Dier deze gruwelijkheden wél onder de aandacht brengen, siert ze. Wegkijken van deze praktijken is zwak, maar helaas in trek, ook onder liberalen. Echter, het tégenwerken van organisaties die zich inzetten om deze misstanden voor het voetlicht te brengen is niet alleen populistisch en immoreel, maar ook misleidend.

Zolang de consument wordt afgeschermd van het dierenleed dat schuilgaat achter talloze producten, wordt het hem onmogelijk gemaakt een goed geïnformeerde keuze te maken. En juist dat is een voorwaarde voor zuivere marktwerking. In haar krampachtige poging de economie te stimuleren frustreert Lodders ironisch genoeg de vrije-marktwerking met haar pleidooi voor officieuze censuur. Het is alom bekend: censuur ketent Smith's onzichtbare hand. Het steekt dat een liberaal de ogen sluit voor immens lijden in een samenleving. Het liberalisme, dat vanouds opkomt voor de vrijheid van iedereen en dus ook voor de meest onderdrukten in een samenleving, laat dieren momenteel in de kou staan. Het steekt evenzeer dat een liberaal een restrictie op de vrijheid van meningsuiting bepleit om de economie te stimuleren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden