Een wankele wapenstilstand

Ruzie Cambodja-Thailand niet opgelost

Cambodja en Thailand hebben gisteren een wankele wapenstilstand gesloten. Daarmee komt mogelijk een eind aan de artilleriebeschietingen langs de omstreden grens tussen beide landen. Daarbij zijn de afgelopen zeven dagen zeker vijftien personen gedood; 75.000 burgers werden op de vlucht gejaagd.

Het staakt-het-vuren kwam gisterochtend tot stand, nadat officieren van beide zijden ter plekke een overeenkomst hadden getekend. Het gaat om een voorlopig akkoord - het zoveelste, na een reeks van soortgelijke incidenten sinds 2008. In dat jaar zette Unesco de Preah Vihear-tempel, die eerder door het Internationaal Gerechtshof aan Cambodja was toegewezen, op de Werelderfgoedlijst. Dit tot verdriet van Thaise nationalisten en elementen in het leger.

Formeel gaat de strijd tussen Cambodja en Thailand om een drietal tempels en een aantal stukken grondgebied, waarover de grove pennenstreken van Franse koloniale cartografen geen uitsluitsel gaven. Op de achtergrond spelen politieke motieven een rol, vooral in Thailand waar deze zomer verkiezingen worden gehouden.

Het land is verdeeld in twee onverzoenbare kampen, 'roodhemden' en 'geelhemden'. De roodhemden zijn aanhangers van ex-premier Thaksin, en veelal afkomstig van het arme platteland. Zij staan buitenspel sinds 2006, toen hun held werd afgezet door militairen. De geelhemden hebben hun aanhang in de middenklasse. Ze weten zich gesteund door het leger. Er is de geelhemden veel aan gelegen dat Thaksin niet wordt herkozen. Velen vinden ook zittend premier Abhisit te slap.

Onder analisten leeft het vermoeden dat het leger de strijd rond de tempels uit politieke berekening op de spits heeft gedreven. Haviken zouden erop uit zijn de nationalistische sentimenten aan te wakkeren, en de situatie zo te laten escaleren dat de verkiezingen worden afgeblazen of de geesten rijp zijn voor een nieuwe coup.

De jongste slag in de slepende grensoorlog was de heftigste. Het bestand van gisteren werd getekend door officieren, niet door regeringsfunctionarissen; het achterliggende probleem blijft onopgelost. De Asean (Associatie van Zuid-Aziatische landen) had voorgesteld om Indonesische waarnemers te laten toezien op het in februari gesloten bestand, maar dat wijst Thailand af. Internationaal wordt de Thaise regering onder druk gezet om de waarnemersmissie alsnog te accepteren. Cambodja heeft de VN-Veiligheidsraad gevraagd om blauwhelmen te sturen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden