Een waakzame 'zuster' van bakeliet

HENNY DE LANGE

De Amsterdamse fotograaf/producent Reindert Groot en zijn echtgenote Fieke Pabst verzamelen al 25 jaar voorwerpen van bakeliet. Dat is een van de eerste kunststoffen, uitgevonden in 1907 door de Belgisch-Amerikaanse chemicus Leo Baekeland. Vooral in de jaren dertig en veertig was bakeliet populair. Na de oorlog kwamen er modernere kunststoffen op de markt.

Het collectioneren van Groot en Pabst is nogal uit de hand gelopen. Hun Amsterdam Bakelite Collection telt nu vierduizend objecten, variërend van een simpele stekker tot tv-toestellen, camera's, stofzuigers, tafels en stoelen. Ze hebben allemaal een plek gekregen in hun woning. De stijlen art deco, Bauhaus en het Amerikaanse streamline design zijn royaal vertegenwoordigd. Niet alleen anonieme technici, maar ook bekende vormgevers als Henry Dreyfuss, Louis Kalff, Gio Ponti en Philippe Starck ontwierpen de objecten.

Voor het 25-jarig bestaan van de collectie verwierf Groot op een veiling in Amerika een speciale aanwinst: de iconische Radio Nurse, die al lang op zijn verlanglijstje stond. Voorzover bekend is dit het enige exemplaar in een Nederlandse collectie.

De Radio Nurse is een van de vroegste voorbeelden van een babyfoon. Het apparaat werd ontwikkeld mede naar aanleiding van de ontvoering in 1932 van de zoon van Charles Lindbergh, die in 1927 als eerste piloot solo en non-stop over de Atlantische Oceaan vloog. Het tweejarige jongetje werd vermoord door zijn kidnapper. De Zenith Radio Corporation in Chicago wilde het Amerikaanse publiek een gevoel van veiligheid verkopen in de vorm van een babymonitor. De Japans-Amerikaanse beeldhouwer Isamu Noguchi (1904-1988) kreeg de opdracht om het ontvangstgedeelte te ontwerpen. Het werd een abstract gezicht van een waakzame 'zuster', uitgevoerd in hoogglanzend donkerbruin bakeliet. Noguchi liet zich inspireren door het Japanse Kendo-masker en een verpleegsterskapje. In het maartnummer van Radio Today uit 1938 werd de complete set aangeboden voor 29,95 dollar. Groot: "Sindsdien is de komma wel wat verschoven."

De verzamelaar hoopt dat na tentoonstellingen in Amerika, Japan en China ook een Nederlands museum zijn collectie wil laten zien. De laatste grote bakelietexpositie was 35 jaar geleden in Rotterdam. Serieuze belangstellenden die daar niet op willen wachten, kunnen contact opnemen via: amsterdambakelitecollection.com

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden