Eén VVD'er was solidair

Een politieagent kijkt vanuit zijn surveillance-auto naar de mensen op de stoep van het Haagse VVD-kantoor. Het zijn de 'witte illegalen', bekend uit de Agneskerk, die gespannen wachten op het resultaat dat de 'Solidariteitsgroep Slachtoffers Koppelingswet' zal behalen met zijn bezettingsactie van het hoofdkantoor van de liberalen.

Barbara Berger

Het zal de laatste keer zijn dat de illegalen een politieagent zo dicht bij laten komen. Morgen lopen hun 'pasjes' af. Voortaan zullen ze wegduiken.

In het pand onderhandelen de actievoerders met A. Burgers van de Bogaert, voorzitter van de Haagse VVD-afdeling. Burgers van de Bogaert is de enige VVD'er die tijdens de hongerstaking in de Agneskerk een petitie voor de illegalen tekende. De actievoerders willen zijn hulp inroepen om de rest van de VVD-top te overtuigen.

Eén van de actievoerders is Giyasettin Sertkaya (45). De ijzervlechter, in 1990 in Nederland aangekomen, staat op de rol om in het Westeinde-ziekenhuis te worden geopereerd aan zijn darm. Hij is bang dat de operatie zonder pasje niet doorgaat omdat het ziekenfonds niet meer zal betalen. Sertakya zegt illegaal te zijn omdat hij al na vijf in plaats van de vereiste zes jaar wit werk een verblijfsvergunning aanvroeg. ,,Ik heb zelfs ijzer lopen vlechten voor de vloer van een Haags politiebureau', zegt hij cynisch.

Nu de verblijfsvergunningen verlopen en andere witte illegalen hun gezondheid dreigen op te offeren - zoals de 15 Turkse vrouwen die in Amsterdam de 26ste dag van hun hongerstaking ingaan en de 31 Marokkaanse mannen die al 20 dagen eten weigeren - eisen Sertakya en de andere actievoerders dat Burgers van de Bogaert samen met de witte illegalen praat met het landelijk partijbestuur of liever nog: met VVD-Tweede-Kamerlid Kamp, die opriep de witte illegalen 'onmiddellijk te deporteren'.

Alleen het eerste lukt. C. Cornielje, vice-fractievoorzitter van de VVD, luistert welwillend naar de actievoerders. Dat moet ook van de instructies die standaard op de VVD-bureaus hangen over hoe te handelen bij bezettingen.

Maar het gesprek met Cornielje en Burgers van de Bogaert levert niets op. Het actiecomité overweegt nu een Europese groep politieke zwaargewichten aan te zoeken - mensen als Hedy d'Ancona en Hans van Mierlo - om naar de dossiers van de witte illegalen te kijken. Nu een ander Schengen-land als Italië en zelfs ook Groot-Brittanië tienduizenden illegalen in één keer heeft toegelaten, hopen de actievoerders dat Nederland niet wil achterblijven.

De bezetting is tegen het einde van de dag afgelopen. De actievoerders hebben het druk, vandaag voeren ze actie in Amsterdam. Elders zegt staatssecretaris Cohen dat hij niets kan doen voor de vijftien Turkse vrouwen die in Amsterdam in hongerstaking zijn. Zij blijven weigeren hun dossiers aan Cohen te geven.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden