Een vrouwvriendelijke fatwa

Frankrijk wil moslimvrouwen gaan verbieden om een hoofddoek te dragen in scholen en overheidsinstellingen. Volgens een hoge soennitische geestelijk leider mag een regering dat. Het luidt de bevrijding van de onderdrukte moslimvrouw in.

De sjeik van Azhar, de hoogste geestelijke leider van de meest prestigieuze soennitische universiteit, heeft verklaard dat regeringen van niet-moslimlanden bij wet moslimvrouwen mogen verbieden om sluiers te dragen.

De interessante vraag is nu wat deze uitspraak eigenlijk betekent voor de positie van de moslimvrouw die in het Westen leeft of waar dan ook en voor de positie van de moslimman?

Van jongs af aan werd me als moslima duidelijk gemaakt dat je je als vrouw altijd een treedje lager bevindt dan de man. Want Allah heeft het volgende gezegd in een koranvers: ,,De mannen zijn zaakwaarnemers voor de vrouwen. Omdat Allah de een boven de ander heeft bevoorrecht en omdat zij van hun bezittingen uitgegeven hebben.''

Op zich heb ik er als moslima geen moeite mee dat Allah voor mij heeft bepaald dat de man een bevoorrechte positie heeft ten opzichte van de vrouw. Omdat het Zijn wil is, accepteer en respecteer ik dit. Maar er zijn momenten dat ik er wel grote moeite mee heb, vooral wanneer moslimmannen mij wel eens op smalend arrogante toon erop wijzen dat zij bevoorrecht zijn als man. Terwijl deze zogenaamde in hun dagelijks leven vaak alles doen wat Allah heeft verboden!

Dankzij de uitspraak van die sjeik uit Egypte hoeft de moslimvrouw dit niet meer van alle zogenaamde 'moslimmannen' aan te nemen. Want nu is gebleken dat moslimmannen niet in staat zijn om als 'zaakwaarnemers' van hun vrouwen op te treden en het zelfs toestaan dat hun vrouwen door niet-moslims gedwongen worden om hun hoofddoek af te doen, zoals in Frankrijk, kunnen ze geen aanspraak meer maken op die bevoorrechte positie die ze hebben gekregen van Allah.

Voor veel moslimvrouwen is het falen van 'de moslimman' in het dragen van zijn verantwoordelijkheid naar de moslimvrouw, zoals hij die heeft gekregen van Allah, een absolute bevrijding. Want veel moslimvrouwen lijden enorm onder zogenaamde moslimmannen die hun vrouw onderdrukken.

De sjeik van Azhar erkent met zijn uitspraak dat de moslimmannen in het Westen niet meer in staat zijn om als zaakwaarnemers op te treden voor hun moslimvrouwen en, nog erger, hun geen leefomgeving bieden waarin ze naar de regels van Allah kunnen handelen. En het meest interessante aan het hele geval is nog dat deze sjeik er met geen woord over rept dat moslimvrouwen ook nog de keuze hebben om te emigreren naar een moslimland nu ze gedwongen worden hun sluiers af te doen en misschien last kunnen krijgen van hun geweten.

Evenmin staat er een islamitisch land of een moslimleider op die zegt dat het natuurlijk echt niet kan dat moslimvrouwen gedwongen worden om hun sluiers af te doen.

Ook zouden deze moslimmannen zich kunnen gaan afvragen wat hun moslimvrouwen naar niet-islamitische landen heeft doen vertrekken? Door betere leefomstandigheden vanwege een betere sociaal-economische perspectief, vrijheid van meningsuiting en respect voor mensenrechten. Kortom, alles wat ze niet in hun oorspronkelijke islamitische landen hebben, namelijk een menselijk bestaan.

Ik denk dat met de uitspraak van de sjeik er een pijnlijk besef ontstaat bij moslimmannen dat ze hun verheven status door Frankrijk kwijt zijn geraakt. Voor veel onderdrukte moslimvrouwen betekent dit echter het begin van hun bevrijding.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden