Een vrouwelijke dalai lama? 'Als ze niet knap is, heb je er niet veel aan'

De dalai lama. Beeld afp
De dalai lama.Beeld afp

Een vrouwelijke opvolger, de dalai lama vindt het een prima idee. Maar zo'n vrouw moet wel voldoen aan één belangrijke voorwaarde, stelt hij nu in een interview: ze moet 'heel, heel knap zijn'. "Anders heb je er niet veel aan."

Robin de Wever

Zat de leider van het Tibetaanse boeddhisme deze week voor de camera's van de BBC maar wat te dollen? "De vrouw heeft biologisch meer potentie om affectie te tonen, en compassie", oordeelde hij, toen de BBC-presentator Clive Myrie informeerde naar diens opvolging. "Er zijn nu in de wereld... veel problemen. Ik denk: een vrouw moet... een belangrijkere rol spelen. En dan, als vrouw komt, dan moet haar gezicht heel mooi zijn. Otherwise not much use!"

U maakt zeker een grapje, riposteerde Myrie. Of toch niet?

"No!", zei de dalai lama. "True!"

Het interview is de laatste in een reeks raadselachtige uitspraken over opvolging. Dat hij geen bezwaren heeft tegen vrouwelijke opvolging, werd zeven jaar geleden al duidelijk. Het was 'een mogelijkheid', zei hij destijds.

Een groot voorstander leek hij toen niet, maar toen een journalist van de Britse zender Channel 4 hem er in 2013 naar vroeg, stond hij er al positiever tegenover. Wetenschappers hebben eens getest hebben hoe mannen en vrouwen reageren op bepaalde films, zei hij toen. Vrouwen bleken 'veel gevoeliger'. "Inmiddels leven we in de 21e eeuw", vervolgde hij. "Vrouwen zouden een veel actievere rol moeten spelen in het verspreiden van menselijke compassie."

De geestelijken die na zijn overlijden op zoek moeten naar zijn opvolger, zullen die opinies ongetwijfeld in hun achterhoofd houden. De traditie schrijft voor dat die opvolger gevonden moet worden aan de hand van visioenen en tekenen in de natuur.

Op zoek naar een jongetje - of meisje
De afgelopen keren kwamen ze steeds uit bij een jongetje dat was geboren kort na het overlijden van de vorige dalai lama. Hij werd uit zijn ouderlijk huis geëscorteerd, een aantal jaar lang opgeleid en uiteindelijk op de troon geplaatst. Dit keer zou dat dus ook een meisje kunnen overkomen.

Ook een mogelijkheid: er komt helemaal geen opvolger. De kans daarop lijkt minstens zo groot. Tenzin Gyatso, zoals de huidige, tachtigjarige dalai lama eigenlijk heet, heeft al een aantal keer laten doorschemeren dat hij het ook wel mooi vindt geweest.

Een jaar geleden leek hij eruit: hij kon zich 'heel goed voorstellen' dat er van opvolging geen sprake zou zijn. "Het instituut van de dalai lama heeft zijn beste tijd gehad", stelde hij toen in de Duitse krant Welt Am Sonntag. Sinds 2011 is hij 'volledig met pensioen' en 'is er een einde gekomen aan vijf eeuwen traditie'.

Eén ding is zeker: als Gyatso het leven laat, breekt er een tumultueuze periode aan. Peking heeft al aangekondigd dat het een eigen dalai lama gaat aanwijzen, een die op dezelfde lijn zit als de communistische partij. De Tibetanen gruwelen bij dat een idee. Zo'n benoeming zou neerkomen op een coup. Gyatso liet vorig jaar weten dat hij in ieder geval 'geen zwakke dalai lama' wil. Die zou de positie 'enkel ten schande maken'.

Tenzij het een vrouw wordt, natuurlijk. Een hele knappe.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden