Een vrouw kan in haar eentje een land wakker schudden
Door een slimme mediacampagne maakte Shirin Musa burgers en politici bewust dat het islamitisch huwelijk voor vrouwen een gevangenis kan zijn.
In sommige campagnes gaan bakken met geld om, worden de beste campagne-experts aangetrokken en wordt alles uit de kast getrokken om de kiezer, de koper of de politicus te overtuigen. Maar sommige mensen hebben geen geld, geen macht, geen campagne-experts. Zo iemand is Shirin Musa, die met de door haar opgezette stichting Femmes for Freedom (FFF) in Nederland en daarbuiten opkomt voor de slachtoffers van huwelijkse gevangenschap.
Ondanks het feit dat ze vrijwel geen middelen heeft, zijn haar ambities torenhoog: de Nederlandse wet aanpassen zodat mannen hun vrouw niet langer kunnen vasthouden in een religieus huwelijk. Haar campagne is niet zonder succes; ze is volop in de media en er zijn inmiddels Kamervragen gesteld over haar onderwerp. Maar hoe bouw je een campagne in je eentje?
Musa is een zogenoemde ervaringsdeskundige. Ze zat zelf gevangen in een religieus huwelijk met een man van Pakistaanse afkomst. Ze was weliswaar naar burgerlijk recht gescheiden, maar haar man wilde niet meewerken aan de islamitische scheiding. Met alle gevolgen van dien. Musa kon geen andere man trouwen, en in verschillende islamitische landen zou ze bij contact met een andere man kunnen worden aangeklaagd wegens overspel. In sommige landen kan dat zelfs de dood tot gevolg hebben. Ter vergelijking: haar man zou gewoon opnieuw kunnen trouwen zonder strafbaar te zijn. Musa is de eerste Nederlandse moslima die via de rechter haar man heeft gedwongen om mee te werken aan een religieuze scheiding.
Dat ze alleen met behulp van de rechter een definitief einde kon maken aan haar eigen ongelukkige huwelijk maakte haar boos. In Nederland hebben mannen en vrouwen dezelfde rechten, maar Musa kon daar klaarblijkelijk niet zomaar van uitgaan. Ze besloot op te komen voor de vele andere vrouwen in dezelfde situatie en richtte FFF op. Met deze stichting wilde ze niet alleen een aanpassing van de wet tot stand brengen, maar ook vrouwen beter informeren. In de Joodse cultuur is het bijvoorbeeld niet ongewoon om in de huwelijkse voorwaarden te laten opnemen dat een religieuze scheiding niet verhinderd zal worden door de man. Ook op deze manier kan de vrijheidsbeperking van de vrouw worden tegengegaan.
In minder dan een jaar tijd kreeg Musa het voor elkaar om het onderwerp op de agenda te zetten. Hoe ze dat deed? Vooral door onverstoorbaar haar verhaal te vertellen aan iedereen die luistert. Juristen, hulpverleners, journalisten en campagnestrategen benadert ze door te bellen, twitteren, te mailen en te posten op Facebook. Ze vertelt haar verhaal op zo'n manier dat je je als Nederlander schaamt dat dit mogelijk is binnen ons rechtssysteem. Ze wekt niet alleen medeleven op; ze biedt je meteen een handelingsperspectief. Ben je campagnestrateeg? Help me dan met het vinden van de juiste media. Ben je journalist? Schrijf dan over de schrijnende verhalen als gevolg van huwelijksdwang. Ben je politicus? Stel Kamervragen! Daarnaast voert ze een bewonderenswaardig mediaoffensief. Alleen al dit jaar hebben onder andere Trouw, de Volkskrant, NRC Handelsblad, Nieuwsuur en het NOS Journaal aandacht besteed aan haar onderwerp.
Op deze manier wisten Musa en FFF snel een groep invloedrijke mensen aan zich te binden. Ze vertelt haar verhaal, zorgt dat iedereen ernaar luistert, zoekt naar deskundigen en influentials en roept ze gelijk op tot actie. Inmiddels heeft Musa voor elkaar dat Mirjam Sterk (CDA) en Wassila Hachchi (D66) Kamervragen hebben gesteld over een Nederlands-Pakistaanse vrouw die in Pakistan in huwelijkse gevangenschap verkeert. Haar man eist haar seksueel op en volgens een vonnis van een Pakistaanse rechter heeft hij daar het recht toe. Daarnaast heeft er, naar aanleiding van een verzoek van FFF, een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer plaatsgevonden over de aanpassing van de wet huwelijksdwang.
Wat kunnen we leren van deze powerwoman? Voor campagnevoeren heb je geen geld, macht of experts nodig. Zorg voor een goed verhaal, zoek de influentials, biedt hun een handelingsperspectief en zorg ervoor dat je je doel niet uit het oog verliest. Al is je ambitie nog zo hoog, een goede campagne begint bij jezelf!
Deze bijdrage verscheen eerder op www.bkbcampaignwatch.nl
undefined