Een vrolijk feestje op ouderwetse, uitgeklede house

Dance

Hercules & Love Affair ***

Onder de noemer Hercules & Love Affair verzamelt danceproducer Andy Butler voor elk album een nieuw kleurrijk gezelschap. In het verleden waren dit onder (vele) anderen Antony Hegarty van Antony and the Johnsons en Kele Okereke, frontman van indieband Bloc Party.

En voor de maandag te verschijnen derde langspeler 'The Feast of the Broken Heart' heeft de rossige New Yorker wederom een nieuw blik gastzangers opengetrokken. Transgender Rouge Mary en de met engelenstem uitgeruste Vlaming Gustaph zijn mee op tournee, en het duo voert met zichtbaar plezier de show in de Amsterdamse club Trouw aan.

De dancemuziek van Hercules & Love Affair is die van het toegankelijke soort, opgedeeld in lichtvoetige popliedjes.

Ging Butler in 2008 op het titelloze en succesvolle debuut nog voornamelijk op de discotour, het vervolg 'Blue Songs' was vooral gestoeld op hoekige electro. Met 'The Feast of the Broken Heart' gaat Butler terug naar ouderwetse, uitgeklede house met ruwe bassen en opzettelijk goedkoop klinkende hihats. Live wordt er echter nog veelvuldig gebruik gemaakt van de stuwende electrosynths.

Het is allemaal wat minder subtiel dan vorig werk, maar effectief genoeg om een vrolijk feestje op te bouwen.

De act heeft de esthetiek van een stelletje stripfiguurtjes, zowel in de visuals, dans, aankleding als de geaffecteerde manier waarop Butler zich vanachter zijn draaitafels tot het publiek richt. De rijzige in panterprint gestoken Rouge Mary en de iele Gustaph in oversized witte hiphopkleding vullen elkaar prima aan. Ook vocaal: perfecte stemmen voor bovenop dit soort clubmuziek.

Het is duidelijk waarom de act al jaren favoriet is in de homoscene: "Iedereen heeft een beetje vrouw in zich", roept Butler, om erna Rouge Mary 'My Offence' te laten zingen, de ode aan het vrouwelijk geslachtsdeel met de Engelse schuttingbenaming ervan als repeterende element. "We zijn hier in Amsterdam, je kunt hier lekker zijn wie je wilt", hitst Butler het publiek nog eens op. Als hij later ook nog zijn shirt uittrekt om zijn indrukwekkende torso te tonen, is het allemaal wel duidelijk, maar het publiek smult ervan. Terecht.

Joris Belgers

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden