'Een vriendin liet me in de steek. Nu wil ik wraak'

Beste Beatrijs,

De afgelopen twee jaar heb ik verschillende aanvaringen gehad met mijn schoonzus die mij altijd afkat, met als gevolg dat ik haar zo veel mogelijk uit de weg ga. Mijn man kan ook slecht overweg met de vriendin van zijn broer, maar hij trekt het zich minder aan dan ik. Nu gaat dit stel trouwen en mijn man is als getuige gevraagd voor zijn broer en uitgenodigd voor de hele huwelijksdag. Dit alles zonder mij. Eigenlijk voel ik mij het meest gekwetst door mijn man, die overal ja op heeft gezegd en dus niet voor mij kiest. Hij zou ook de halve dag kunnen gaan toch? Hij wil geen ruzie met zijn broer en ik wil niet tussen de broers komen, maar hier klopt iets niet. Heb ik dit nu over mijzelf afgeroepen of zie ik het verkeerd?

Een splijtend huwelijk

Beste Een splijtend huwelijk,

Bent u niet uitgenodigd of bent u zelf niet van plan om naar dat huwelijk te gaan? Dat maakt nogal wat uit. Het zou inderdaad heel merkwaardig zijn als uw man vrolijk feest viert op het huwelijk van zijn broer, terwijl u daar ongewenst bent. Het is van tweeën één: ofwel uw man is getuige op het huwelijk van zijn broer en dan bent u vanzelfsprekend ook de hele dag welkom. Ofwel u bent persona non grata en dan kan uw man helaas geen getuige zijn (ook niet voor een halve dag).

Als u wel bent uitgenodigd, maar u voelt er zelf niets voor, raad ik u aan om u over uw weerzin tegen de schoonzus heen te zetten en voor de duur van die dag mooi weer te spelen. Dat moet toch wel op te brengen zijn? Tenslotte hoeft u zich niet veel met haar te bemoeien op haar trouwdag. Ze zal wel andere dingen aan haar hoofd hebben dan u dwarszitten en afkatten, en u zult andere mensen tegenkomen om een gezellige dag mee te hebben. Als het echt een kwestie is dat het bruidspaar u niet wil zien op die dag (u bent dus nadrukkelijk niet uitgenodigd), dan zou uw man zich loyaal aan u moeten betonen en tegen zijn broer moeten zeggen dat hij alleen getuige kan zijn, als zijn vrouw ook mag komen. Voor de algehele familieverhoudingen is het verreweg het beste, als niemand wordt uitgesloten en als niemand koppig thuis blijft, terwijl hij/zij wel welkom is.

Beste Beatrijs,

Ik ben een meid van 20 jaar en heb een vriendin van de basisschool. We komen op elkaars feestjes en we spreken wel eens wat af. Laatst plande ik met haar een voorlopige koffieafspraak in via whatsapp. Voorlopig, want ze zou het nog bevestigen, maar ik heb niets meer van haar vernomen. Het is nu drie weken later en ik begrijp de hint eindelijk. Ze wil niet met me afspreken! Ze heeft me wel eens bij de bios laten wachten voor niets en verschuift afspraakjes altijd op het laatste moment. Ik ben teleurgesteld, maar tegelijkertijd wil ik wraak. Ik ben gekwetst. Ik had echt het idee dat ze mij net zo leuk vond als ik haar. Hoe gedraag ik me de volgende keer, als ik haar ontmoet? Hoe confronteer ik haar? Moet ik haar negeren, net zoals dat ze mij drie weken lang heeft gedaan?

In de steek gelaten

Beste In de steek gelaten,

Laat het zitten. Uw vriendin van vroeger heeft niet zo'n belangstelling meer voor u. Dat kan gebeuren, nietwaar? Aan vriendschappen komt wel vaker een eind. Het heeft geen zin om haar onder druk te zetten om zich aan afspraken te houden. Het heeft ook geen zin om wraak te nemen. Dat u een vriendin bent verloren, betekent toch niet dat u een vijand erbij moet krijgen? Zij heeft een afslag genomen, laat haar gaan zonder de achtervolging in te zetten. U zult nog wel andere vriendinnen hebben om koffie mee te drinken. Als u haar weer eens tegen komt, knikt u haar beleefd toe en u blijft verder op afstand. U hoeft haar nergens mee te confronteren, u hebt de boodschap begrepen, de vriendschap is voorbij. Zo gaan die dingen.

Beste Beatrijs,

Onlangs heb ik een schaal van een vriendin laten vallen. Niet een dure of bijzondere, maar hij maakte deel uit van een servies. Ik heb direct gezegd dat ik een nieuwe ging kopen, hoewel zij dat niet nodig vond. Dezelfde schaal bleek niet meer te krijgen, waarna ik haar vroeg wat voor schaal het dan zou moeten zijn. Het antwoord was dat het haar echt niet uitmaakte. Ik heb dus iets gekocht en haar reactie was: 'Wat een afschuwelijke schaal!' Ik hield hier een vervelend gevoel aan over. Achteraf bleek het wel degelijk uit te maken wat ik zou aanschaffen. Dat had ze beter meteen kunnen zeggen, toen ik ernaar vroeg. Was die reactie van mijn vriendin niet een beetje overtrokken? Of had ik niet moeten aandringen om een nieuwe te kopen? Mijn animo om nu nog een andere schaal te halen die wel haar smaak is, is ook even een stuk minder. Wat vindt u?

Schaal valt niet goed

Beste Schaal valt niet goed,

Als iemand andermans bezit kapot maakt, moet degene die de schade veroorzaakt heeft een compensatieaanbod doen. De gedupeerde kan hier ja of nee tegen zeggen. Vaak wordt zo'n aanbod weggewuifd, omdat mensen het de moeite niet vinden om hun vrienden te laten betalen voor een ongelukje. Maar het aanbod om de schade te vergoeden moet altijd wel gedaan worden. Omdat voorwerpen bijna nooit door een identiek exemplaar vervangen kunnen worden, is geld de beste compensatie. Toen u merkte dat de bewuste schaal niet meer verkrijgbaar was, had u aan uw vriendin moeten vragen hoe duur die was, en haar dit bedrag moeten geven. Dan had ze zelf iets kunnen uitzoeken. De schadeveroorzaker kan beter niet op eigen initiatief een vervangend object gaan kopen, want je weet maar nooit of dat in goede aarde valt.

Dit hebt u niet handig aangepakt. Wat niet wegneemt dat uw vriendin behoorlijk bijterig reageerde op uw goedbedoelde substituut, wat ook weer overdreven was. Ik zou zeggen: bied uw vriendin alsnog geld aan. De verkeerde schaal neemt u mee terug en u zet hem op Marktplaats. Dan krijgt u misschien (een deel van) uw investering terug. Maar hopelijk is uw vriendin intussen zo ver om de mantel der liefde over het incidentje heen te gooien.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden