ProfielBruno Bruins

Een vriendelijke, soms afwachtende minister

Beeld ANP

Nooit kreeg VVD-minister Bruno Bruins zoveel warme reacties als toen hij woensdag na een urenlang Kamerdebat opeens door zijn benen zakte en door collega-minister Wouter Koolmees ondersteund moest worden. 

Wankelend kwam de minister van medische zorg overeind. Hij pakte een glas water en wilde alweer doorgaan met het beantwoorden van vragen uit de Tweede Kamer, onverstoorbaar als altijd.

In één keer was voor het hele land zichtbaar hoe zwaar de verantwoordelijkheid drukt op de minister die het coronavirus moet bestrijden. Als minister van medische zorg was Bruins daar al sinds het begin van de crisis hoofdverantwoordelijk voor, als degene die gaat over de ziekenhuizen en de acute zorg. Hij is niet degene die de strategie uitzet bij de bestrijding van het virus. Dat doen de deskundigen van het RIVM. Maar het is de minister die de beslissingen neemt en erop afgerekend wordt.

Bruins heeft kritiek moeten incasseren, de afgelopen weken, dat zijn crisisaanpak te traag was, te laat op gang kwam, dat hij beter en duidelijker moest uitleggen waarom het kabinet de maatregelen neemt die het neemt. Hij steunde op deskun­digen en liet hen ook het voortouw ­nemen om het hoe en waarom van de strategie uit te leggen.

De rol van crisisbestrijder

Bruins was eerlijk over de vele onzekerheden bij deze pandemie. “Er is één patiënt. Meer weet ik ook niet”, zei hij live op televisie bij de eerste besmetting in Nederland. Dat was niet precies wat de kijkers wilden horen. In de Tweede Kamer moesten Kamerleden van coalitie en oppositie de minister soms een zetje geven: leg dit nog eens uit aan het land, stap in de communicatie meer naar voren.

Bruins groeide de afgelopen ­weken in zijn rol als crisisbestrijder, want zijn onverstoorbaarheid en vriendelijke uitstraling kwamen in deze nerveuze tijden juist ook van pas. Hij regelde dat Nederland het aantal intensive-carebedden fors ­opschaalt, stemde af met de rest van Europa, en vorderde mondkapjes.

Er ligt veel werk

Bij kiezers was de VVD-minister vooral bekend als ‘de minister die twee ziekenhuizen failliet liet gaan’, een kwestie waar hij vorig jaar bijna om moest aftreden. Hij had te passief en te laat gereageerd, met chaos als gevolg. Of als de minister tegen wie 170.000 verpleegkundigen in opstand kwamen vanwege een wet waardoor mbo-verpleegkundigen opeens bepaalde taken niet meer mochten doen. Veel minder bekend is dat hij met ziekenhuizen in alle harmonie ingrijpende afspraken wist te maken over het drastisch bevriezen van de uitgaven. Bruins had geen behoefte dat succes te etaleren.

Onvermurwbaar was hij over zijn besluit om op te stappen. Een week verlof om op te knappen wilde hij niet. Er ligt te veel werk, premier Rutte kon beter direct een vervanger zoeken.

Lees ook:

De crisis duldt geen moment van zwakte

De bestrijding van het coronavirus eist zijn tol, ook binnen het kabinet. Minister Bruno Bruins, hoofdverantwoordelijke, bezweek onder de werkdruk.

Rutte bezweert de Kamer: de Nederlandse aanpak deugt 

De Nederlandse bestrijding van het coronavirus is wel degelijk rigoreus, zegt premier Rutte. De strategie wijkt  nauwelijks af van die van andere Europese landen, zei hij woensdag in een tien uur durend debat in de Tweede Kamer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden