'Een vreselijke plek, maar ik ga terug'

Activist Erwin Vermeulen zat twee maanden in Japanse cel; hij zou een dolfijnentrainer hebben geduwd

Nog vrijwel dagelijks volgt Erwin Vermeulen (43) de berichten van de Cove Guardians, de activisten van Sea Shepherd die de dolfijnenjacht in het Zuid-Japanse plaatsje Taiji aan de kaak stellen. Zo ook op 16 december, een jaar nadat hij was opgepakt door de Japanse politie omdat hij een dolfijnentrainer een duw zou hebben gegeven. "Ik was in New York met andere Sea Shepherd-activisten en uitgerekend die dag hoorden we dat er ruim honderd tuimelaars in de baai van Taiji waren samengedreven en gevangen. Een slechte dag."

De Cove Guardians ontlenen hun naam aan de Oscarwinnende documentaire 'The Cove' waarin de jaarlijkse slachting van dolfijnen in Taiji wordt getoond. Enkele dolfijnen worden daarbij gespaard en verkocht aan dolfinaria.

De Cove Guardians volgen de jagers, maken foto's en maken via sociale media bekend hoeveel dieren er zijn gevangen. Bij zo'n actie werd Vermeulen vorig jaar opgepakt. Ruim twee maanden zat hij in een onverwarmde cel vanwaaruit hij amper contact met de buitenwereld had. Lange tijd wist hij niet waarvoor hij aangeklaagd was.

Die periode van eenzame opsluiting heeft weinig effect op hem gehad, zegt Vermeulen. "Ik kan goed tegen alleen zijn. Ik werk al twintig jaar als machinist op schepen. Op zo'n stuk staal leef je ook in een kleine gemeenschap. Toen ik eenmaal via mijn advocaat hoorde van de publiciteit rond mijn arrestatie, gaf mij dat bovendien kracht. Het ging mij er immers om om aandacht te vragen voor de dolfijnenslachting."

Eind februari sprak een Japanse rechter hem vrij. In augustus ontving hij een schadevergoeding van 10.000 dollar (ruim 7500 euro). Onlangs werd bekend dat hij ook de proceskosten, 18.000 dollar (ruim 13.000 euro), vergoed krijgt. Al het geld heeft Vermeulen aan Sea Shepherd geschonken.

"Een dure grap voor de Japanse overheid", lacht hij. "Net als de politiemacht die tegenwoordig op de been is in Taiji. Vroeger was er een agent aanwezig bij de jacht, tegenwoordig zijn dat er een stuk of zeventig."

Of die kosten opwegen tegen het geld dat de verkoop van dolfijnen aan dolfinaria in Azië en Zuid-Amerika oplevert, betwijfelt hij. Wat dat betreft heeft Nederland een verantwoordelijkheid, vindt hij. "Het dolfinarium in Harderwijk heeft weliswaar sinds 1987 geen dolfijnen meer uit Taiji gekocht, evengoed toont het dat je geld kunt verdienen met het dresseren van dolfijnen."

Het dolfinarium mag wat hem betreft opgedoekt worden. "Het nieuwe kabinet heeft besloten dat wilde dieren niet in circussen thuishoren. Dat moet ook voor dolfinaria gelden, vind ik. Net als een beer niet op een fietsje in de circuspiste thuishoort, hoort een dolfijn niet in een betonnen bakje te zwemmen en door een hoepel te springen."

Vermeulen werkt inmiddels weer als machinist op een schip dat cruises door Antarctica verzorgt. Zijn vrije tijd steekt hij nog steeds in Sea Shepherd.

"Onlangs heb ik hun nieuwe schip, de Sam Simon, nog technisch gereviseerd." Hij is zeker van plan om weer terug te keren naar Taiji. "Het is een vreselijke plek. Het neemt een deel van je ziel weg, maar je hebt toch de drang om terug te gaan om de slachtingen te stoppen."

Het afgelopen jaar besloot hij in samenspraak met Sea Shepherd om nog even weg te blijven. "We vreesden dat de Japanse overheid het als een provocatie zou zien als ik zo snel al weer terug zou zijn. Sea Shepherd provoceert graag, maar we wilden niet nog een keer zoveel proceskosten ophoesten."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden