Een vouwcaravan achter de fiets
De Kampeer- en Caravan RAI is tot en met 30 november geopend van 10 tot 18 uur.
Opvallend door zijn eenvoud is de dit jaar voor het eerst gepresenteerde fietsvouwcaravan. Een wat grootse benaming wellicht voor wat aan de buitenkant nauwelijks anders oogt dan een bagagewagentje. Het geheim zit dan ook van binnen: eenmaal opengeklapt kan er een lichtgewicht tent uit worden getoverd, die uitklapt als een parasol. Binnen een minuut staat hij, verzekert het Zaanse bedrijf De Leeuw dat het karretje ontwierp en bouwde.
Ideaal voor de trekkende kampeerder, die niet te veel rompslomp achter zijn spatbord wenst, want het karretje zit uitgekookt in elkaar. Het deksel is als tafelblad te gebruiken. Achter de rechter zijklep bevindt zich het keukenblokje, voorzien van een tweepits kooktoestelletje en een gootsteentje met stromend water. Er is een aparte ruimte voor de tent en twee eenpersoonsbedden en verder bevat het wagentje een koelbox, een pannenkastje en een vak voor het beddegoed en de watertank. En dat alles is niet langer dan 140 centimeter. En het gewicht: 28 kilo, dank zij het gebruik van aluminium en vliegtuigtriplex. Kosten: 5250 gulden.
Voor de auto staat er trouwens ook zo'n even sobere als functionele vrijheid-blijheid-vouwwagen, de Jaguar, het eerste model uit de serie van de ESGE rolling shelters. Het wagentje (1.40 bij 2 meter) vertoont na opening slechts een tweepersoonsbed (daaronder kan de bagage worden weggewerkt), waarover in luttele minuten een tent met luifel kan worden uitgetrokken. Vergeleken met de veel luxere vouwwagens, die er ook staan, is hij echter nogal prijzig; in basisuitvoering kost hij 6000 gulden.
DIEPERE VOORTENT
Wat opvalt in de sector vouwwagens - en dat geldt ook voor de tenten - is de steeds dieper wordende voortent. Ze gaan tot 3.50 meter en zijn dan ook nog met 1.15 meter te verlengen. Op de groei gemaakte module-tent: naarmate het gezin groei kan er weer stukje worden aangeritst.
Andere tendens: de bredere en langere bedden (er zijn er bij die 15 cm langer zijn dan normaal) en grotere en luxer ingerichte keukenblokken.
Die trend naar ruimer manifesteert zich ook bij de toercaravans. Hogere wanden en daardoor ook hogere ramen en een vergrote deur leveren meer stahoogte op, tot zelfs 1.95 meter. Zitgroepen van 1.40 meter breedte zijn normaal aan het worden evenals een bedlengte van 2 meter. En wat nog niet zo lang geleden luxe heette, is nu bijna bij alle modellen standaard, zoals een ruime toiletruimte met cassette-toilet dat aan de buitenkant te openen is. Dat dit ook invloed heeft op prijs, is duidelijk; wie een beetje caravan wil, vindt onder de 20 mille nog maar weinig van zijn gading.
In de sector stacaravans was die ruimtetrend al jaren aanwezig. De stacaravan ontwikkelt zich steeds meer in de richting van een tweede huis. De wielen fungeren doorgaans alleen nog als middel om een bouwvergunning te ontlopen.