NatuurdagboekKoos Dijksterhuis

Een vos, een stervende woelrat en twee unheimische wandelaars

null Beeld
Beeld

Met een vriend wandel ik door een natuur­gebiedje met wat ­weilanden bij Halfweg, halfweg Amsterdam en Haarlem. Ingepakt door ­steden en industrie houdt daar een kleine wildernis en een toefje veeteelt stand, inclusief de onvermijdelijke hooglanders.

Er is water, er is wei, er is bos, er is struikgewas en er is een dijk, waarvandaan dit alles mooi te overzien is. We kijken naar wadende tureluurs en groenpootruiters, een wegvluchtende oeverloper, kwikstaarten, piepers, groenlingen en kneuen. Daarboven cirkelen buizerds en vanuit zijn schuilplaats koekoekt een koekoek. Even later zien we de koekoek vliegen.

Koekoeken hebben een onzichtbaar imago, maar dat ligt meer aan de toeschouwers dan aan de koekoek zelf.

Zo groot als een pompelmoes

We struinen over smalle, glibberige paadjes tussen hoge, met bramen overwoekerde struiken door: meidoorns, vlieren, lijsterbessen. Het is een geheimzinnig doolhof, een tikje unheimisch. Ineens beweegt er iets en een paar meter voor ons verschijnt een vos. De vos vindt ons vast ook unheimisch en draaft voor ons uit, tot hij kans ziet zijwaarts, tussen de dichte begroeiing door, uit beeld te glippen.

We komen nog een zoogdier tegen, veel kleiner en allerminst op de vlucht, al vindt-ie ons ongetwijfeld even unheimisch. Hij heeft meer te duchten van de vos dan van ons. Het is een knaagdier, mollig gebouwd, met een vrij dunne vacht van zwarte haren. Hij is zo groot als een pompelmoes. Aan de zijkant steekt een rattenstaart onder zijn lijf uit. Geen platte staart, het is dus geen jonge muskusrat. Een zwarte rat dan? Nee, die heeft een spitse snuit; dit is een koddig soort cavia. Een woelrat? Is een woelrat zwart? Een jonge woelrat wel, hoor ik later.

De jonge woelrat leeft, maar maakt een afwezige indruk. Zou hij stervende zijn? Misschien heeft-ie rattengif gegeten, de stumperd, en schrompelt-ie van binnenuit weg. Een marteldood.

Bedrukt verlaten we de unheimische plaats.

Iedere dag verbaast bioloog Koos Dijksterhuis zich over iets dat groeit of bloeit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden