Een voorjaar om snel te vergeten

Veel valpartijen in de klassiekers. Zondag kunnen de pechvogels wat rechtzetten in Luik-Bastenaken-Luik.

Prikkelen kon dit wieler-voorjaar zelden. Valpartijen, discussies óver valpartijen en dopingperikelen zorgden voor de gebruikelijke afleiding. Het wielerseizoen tot nu toe, in vijf opmerkingen.

undefined

Zondag is de laatste kans

Pakkende koers, jammer alleen van die aanloop van 250 kilometer waarin de enige opwinding bestaat uit valpartijen. 'La Doyenne', zondag het sluitstuk van het voorjaar, is de laatste kans voor de pechvogels om wat recht te zetten. Philippe Gilbert met name, kind van de streek en kind van de rekening woensdag dankzij een crash in de Waalse Pijl. De bonkige Waal staat nog steeds met lege handen. Wie zich ook veel meer had voorgesteld van het drieluik Amstel-Pijl-Bastogne is Bauke Mollema. Woensdag nekte een inschattingsfout hem onderaan de Muur. In eigen land vorige zondag was hij gewoon niet goed genoeg, zei hij.

In hun zog zint een dozijn coureurs naar eerherstel. Allemaal hebben ze wel een reden waarom hun talent niet uit de verf kwamen afgelopen maanden. Het regende excuses. Het gevolg, net als in alle voorgaande klassiekers overigens, zal zijn dat Luik tot diep in de finale op slot gaat. Bang als ze zijn om te verliezen.

undefined

Er werd veel gevallen

Het had soms veel weg van een koers in een koers, het turven van de valpartijen de afgelopen maanden. Woensdag in een zonovergoten Waalse Pijl regende het opnieuw schuivers. Ook nu weer waren het niet de minsten die op het asfalt kwakten. Gilbert, al eerder gememoreerd. Maar het grootste slachtoffer was toch met afstand Tourpretendent Chris Froome. De Brit kwam er nog goed af met wat schaafplekken en een gekrenkt ego. Voorjaarsspecialisten als Tom Boonen en Fabian Cancellara trof het veel minder. Zij zagen de voorbije klassiekers verplicht vanuit hun zetel.

Wat is er te doen aan die valpartijen? Daarover breken renners, kenners en bonden zich het hoofd. Aan bijdragen zoals woensdag na afloop van de Waalse Pijl heeft echter niemand iets. Gilberts ploegleider hekelde coureurs die 'niet kunnen rijden'. Bij Sky ging Froome door het toedoen van anderen onderuit, heette het. Oplettende collega's hadden een heel andere lezing. Een onhandige manoeuvre van de Engelsman was debet aan zijn val.

undefined

Vierde plek voor Nederland

Ranglijstjes, ze zijn er dol op bij de internationale wielerunie UCI. Na elke koers werkt de mondiale wielerbond de prestatiematrixen nauwgezet bij. Alsof cijfers de grondslagen van het wielrennen vormen. Ze laten zien wie uitblonk dit voorjaar en wie niet. Dat Nederland het bijvoorbeeld helemaal niet zo slecht doet tot dusver. Een vierde plek achter het leidende trio Australië, Spanje en Columbia. Maar wel nog voor België, Italië, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland.

Zie je wel, het komt wel weer goed met het vaderlandse cyclisme, schermen sommigen met de cijfers. Maar wat zeggen die getallen nu precies? Of beter gezegd: wat vertellen ze niet? Dat de Nederlandse renners voornamelijk uitblinken in de plekken twee tot en met tien. Plekken goed voor zogenaamde UCI-punten. Punten die op hun beurt weer belangrijk zijn de salarisonderhandelingen van coureurs, voor ploegen bij de samenstelling van een zo sterk mogelijk team en voor hun WorldTour-licentie, de garantie voor de reeks van topkoersen als zondag Luik-Bastenaken-Luik.

Je leest het sinds een paar seizoenen steeds vaker terug in persberichten van wielerploegen. 'Niki Terpstra tweede in de sprint'. Wielrennen anno 2015: iedereen een winnaar.

undefined

Vos wordt niet gemist

Is er leven mogelijk zonder Marianne Vos? Anna van der Breggen bewees het woensdag op de Muur van Hoei. De 25-jarige Zwolse reed op de loodzware slotklim in de Waalse Pijl alles en iedereen uit het wiel. Van der Breggen, ploeggenote van Vos, deed simpelweg vergeten dat de vijfvoudige winnares van de semiklassieker er niet bij was. Vos bereidt zich momenteel voor op de Olympisch Spelen volgend jaar in Rio de Janeiro. Ze rijdt een aangepast wegprogramma om zoveel mogelijk wedstrijdritme op de mountainbike op te doen. Vos die al olympisch goud won op de weg en de baan wil haar medaillecollectie volmaken met de laatste van drie wielerdisciplines. "Ik zeg het maar gewoon: Marianne wordt niet echt gemist", riep een opgetogen Van der Breggen tegen Studio Sport.

undefined

Vijf dopinggevallen en nog te weinig bewijs

De UCI trok gisteravond zijn keutel in de dopingzaak rond Astana alsnog in. De Kazachse ploeg van Tourwinnaar Vincenzo Nibali en Nederlanders Lars Boom en Lieuwe Westra mag zijn licentie houden, maakte de internationale wielerunie bekend.

De UCI wilde in eerste aanzet de ploeg nooit meer terug in het profpeloton. Aanleiding waren vijf dopinggevallen vorig jaar. De bond legde het probleem vervolgens op het bordje van de eigen onafhankelijke, aldus de UCI, licentiecommissie. Die oordeelde na weken wikken en wegen dat de ploeg alsnog een fietsvergunning toekomst. Te weinig bewijs, luidde de verklaring.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden