Een volumeknop voor je oor, en nog hip ook

null Beeld RV
Beeld RV

Een volumeknop is niks bijzonders, we passen er dagelijks het geluidsniveau van de tv of smartphone mee aan. Maar nu is er ook een volumeknop voor je oor.

Robert Visscher

Knops, een Nederlandse uitvinding, is een hip oordopje, dat in vier standen geluid dempt tot wel dertig decibel.

Knops werd bedacht door vier vrienden tijdens muziekfestival Lowlands. “Met gewone oordopjes is het al mogelijk om je te beschermen tegen herrie. Maar die werken niet goed. Dat merkten we ook weer tijdens Lowlands”, zegt Richard de Jong. “Als je te dicht bij de boxen staat, dempen ze niet genoeg. Wanneer je er verder vandaan staat, hoor je de muziek niet goed meer. En een biertje bestellen is al helemaal lastig. Dan moet je ze weer uitdoen.”

Festival

Vanwege deze ergernis bedachten ze wat nieuws. Dat is Knops geworden. Het werkt zo: je doet het dopje in je oor, en door aan de grote knop te draaien in de oorschelp zet je hem in een van de vier standen, die steeds iets meer geluid dempen. “De laatste stand is vergelijkbaar met een koptelefoon die je oren omsluit”, zegt De Jong. Wanneer je naar een festival gaat en dicht bij een box staat, zet je Knops dus in de hoogste stand. Bestel je een drankje? Dan draai je terug naar de eerste stand waarbij al het geluid wordt doorgelaten.

Volgens De Jong is de vinding niet alleen handig voor muziekliefhebbers. “Als je rustig wilt studeren in een bibliotheek heb je er natuurlijk ook wat aan. Of als je in een grote ruimte werkt met collega’s. We krijgen ook reacties van mensen die gevoelig zijn voor lawaai en zich hierdoor meer op hun gemak voelen. Je hoeft je met Knops niet helemaal af te sluiten van je omgeving, je zet het geluid gewoon een tikje zachter.”

Geen elektronica

In de oordopjes zit geen elektronica. Ze werken dankzij vier verschillende filters. “Ze dempen alle frequenties evenveel, waardoor het geluid niet vervormt.”

De Knops-dopjes zijn opvallend, van een flinke afstand zie je al dat iemand ze draagt. Dat is opzettelijk zo. “Oordoppen worden nu nog als niet cool gezien. Dat is raar. Wij willen dat ze vol in het zicht zijn, omdat ze er mooi uitzien. Wij maken oordopjes net zo gaaf als een zonnebril, maar dan in je oor in plaats van op je neus.” Knops is verkrijgbaar vanaf 59 euro via knops.co.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden