Een vleugje dorpspolitiek tegen de Jacobi Strike Fighter

Redactie: Wilfried van der Bles, Teun Lagas en Bart Zuidervaart

Toen de Twentse varkensboerin Schreijer-Pierik in 1998 tot CDA-Tweede Kamerlid was verkozen, zei ze: "Ik moet gewoon Annie blijven, en dat kan ik door vaak bij mijn man Jan te zijn. Daarom wil ik ook geen pied-à-terre in Den Haag. Dan rijd ik liever elke dag twee uur heen en twee uur terug."

Aldus geschiedde. Pierik ontwikkelde zich tot een onvervalst stemmenkanon uit het oosten, gewaardeerd in de partij en ronduit geliefd in de eigen regio. Weinig Kamerleden hebben zo hard gelobbyd voor de belangen van de geboortestreek als Schreijer-Pierik. Denk aan het regionale vliegveld of de wensen van lokale agrariërs. Ze kreeg ooit Youp van 't Hek - verklaard tegenstander van de bio-industrie - zo gek om in haar varkensstal in Hengevelde te snuffelen. Hoogtepunt was het jaarlijkse, met asperges gevulde 'Twente Diner', waar Schreijer -Pierik zich te midden van lobbyisten uit de regio als een kind in de snoepwinkel voelde. Over Kamerdebatten zei ze ooit: "Als er geen politici uit Twente bij zijn, dan moet je oppassen."

Beerenburg
Kamerleden die opkomen voor de regionale belangen: het is van alle tijden en natuurlijk geheel verklaarbaar. Een goed volksvertegenwoordiger vergeet nooit waar zijn kiezers wonen. Als de Fries Joop Atsma zich niet in 2007 als Kamerlid hard had gemaakt voor een Europese beschermde status van Beerenburg, zou het Binnenhof nu nog steeds niet naar de kruidendrank hebben omgekeken. Wat dat betreft was de actie van huidig Kamerlid Lutz Jacobi vorige week niet zo heel vreemd. Als enige PvdA'er in de fractie kan ze nog niet instemmen met de aanschaf van de JSF. En wie geeft Jacobi eens ongelijk. Ze woont zelf in Leeuwarden, de plaats met een eigen vliegbasis waar straks die nieuwe, luidruchtige straaljagers worden gestationeerd.

In de wetenschap dat zo'n JSF straks in Leeuwarden de Jacobi Strike Fighter zou kunnen worden genoemd, stak de moedige Friezin haar arm omhoog toen de Kamer zich uitliet over uitstel van de aanschaf van de vliegtuigen. De hand fier in de lucht, zodat niemand in Friesland het kon ontgaan. En zo kon Jacobi met opgeheven hoofd terug naar het noorden.

Bekaaid
Wie naar de huidige Tweede Kamer kijkt, ziet dat sommige provincies er bekaaid vanaf komen. Drenthe heeft vier vertegenwoordigers, Flevoland telt er drie en Zeeland twee. Het is de kunst om je daar niet door te laten ontmoedigen. Wat dat betreft kan de Kamer een voorbeeld nemen aan de Friezen: slechts zes vertegenwoordigers, maar luidruchtiger dan dit bescheiden aantal doet vermoeden. Het dit jaar gehouden debat over de wet 'Gebruik Friese taal' werd door de Friezen Berndsen (D66), De Rouwe (CDA), Jacobi (PvdA), De Vries (VVD) volledig naar hun hand gezet. Vervolgens was het Kamerdebat door de rest van Nederland niet altijd even goed te begrijpen.

Noordelijk Convent
Kamerleden uit Groningen, Friesland en Drenthe zijn sowieso makkelijk te benaderen door lobbyisten. Er bestaat zoiets als het 'Noordelijk Convent', een regelmatig gehouden bijeenkomst voor noordelijke Kamerleden en regionale bestuurders. Daar worden belangrijke zaken besproken, zoals de status van Beerenburg en de toekomst van peuterspeelzaal 't Hinnepykje.

Het blijft wel oppassen met het opkomen voor de eigen belangen. Ineke van Gent, woonachtig in Groningen, stelde vorig jaar vragen over werkzaamheden op het spoor tussen Groningen en Assen. Daarop reageerde een vervoersontwikkelaar uit het noorden: "Ik heb vorige week mevrouw Van Gent laten al verteld wat er aan de hand is. Ze vraagt dus naar de bekende weg, puur uit pr-oogpunt."

Regionale kanonnen

Pieter Omtzigt

Arie Slob

Lutz Jacobi

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden