null Beeld
Beeld

Vak TVirussen

Een virus beïnvloedt regelmatig een sportevenement

Overal ter wereld worden grote sportevenementen afgelast of verplaatst vanwege het nieuwe coronavirus. Al minstens 75 mondiale sportevenementen kunnen niet in de oorspronkelijke opzet doorgaan. Woensdag werd het WK shorttrack in Zuid-Korea afgeblazen. Er komt steeds meer druk op de organisatie van de Olympische Spelen in Japan, deze zomer. Wel of niet afgelasten, is de vraag.

De berichtgeving over de Spelen in Tokio loopt opvallend genoeg volgens dezelfde patronen als de discussie rond de Spelen van Rio de Janeiro in 2016. Ook toen waarde een virus rond dat mogelijk veel supporters zou kunnen infecteren. Dat was zika, het virus dat schadelijk kan zijn voor een ongeboren kind en door de gelekoortsmug of door sek­sueel contact wordt overgedragen.

De razendsnelle verspreiding van zika-geïnfecteerden in Brazilië (duizenden mensen werden ziek) leidde er in de maanden vóór de Spelen toe dat er net als nu vragen werden gesteld over het wel of niet doorgaan van het grootste sportevenement ter wereld. Onder meer 150 wetenschappers drongen in een gezamenlijke brief aan op uitstel. Sommige sporters vonden het niet verantwoord naar Brazilië af te reizen. Onder hen wielrenner Tejay van Garderen en zeven topgolfers.

In het Sambadrome in Rio de Janeiro, waar tijdens de Spelen de marathon plaatsvond, waren in mei 2016 mensen bezig de verspreiding van Zika tegen te gaan. Beeld AP
In het Sambadrome in Rio de Janeiro, waar tijdens de Spelen de marathon plaatsvond, waren in mei 2016 mensen bezig de verspreiding van Zika tegen te gaan.Beeld AP

Uiteindelijk gingen de Spelen op advies van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO gewoon door, al kregen bezoekers wel de raad zich goed met muggenwerende middelen in te smeren en seks tot acht weken na terugkeer uit te stellen. Stilstaand water werd tijdens het toernooi ‘extra in de gaten gehouden’. Tijdens de Spelen werd geen zika-geval gerapporteerd.

Ebola-epidemie voor Afrika Cup

In de geschiedenis zijn enkele grote sporttoernooien verplaatst vanwege gezondheidsrisico’s. Dat was onder meer het geval bij de strijd om de Afrika Cup.

De Afrika Cup is het belangrijkste voetbaltoernooi van Afrika, en zou in februari 2015 worden gespeeld in Marokko. Twee jaar eerder was in West-Afrika de ebola-epidemie uitgebroken en op het moment dat Marokko eind 2014 vroeg om het toernooi een jaar uit te stellen, waren bijna vijfduizend mensen overleden aan het virus dat vooral in Liberia, Sierra Leone en Guinee rondwaarde. Marokko vreesde dat het ebola-virus zou worden meegebracht door fans van de nationale elftallen die deelnamen aan het toernooi.

Uitstellen bleek uiteindelijk onmogelijk en Marokko moest voor 8 november 2014 melden of het land het toernooi wel of niet zou gaan organiseren. De deadline werd (doelbewust) gemist, waarna de Afrikaanse voetbal­confederatie Caf geen andere optie zag dan de organisatie van het toernooi bij Marokko weg te halen en het land uit te sluiten van deelname. Equatoriaal-Guinea werd uiteindelijk gastheer van het door Ivoorkust gewonnen toernooi. Op de tribunes kregen supporters ontsmettende handgel uitgereikt. Er kwam geen ­ebola-uitbraak in Equatoriaal-Guinea.

Het huidige coronavirus heeft zich verspreid vanuit de Chinese provincie Hubei met als hoofdstad Wuhan. Het is niet de eerste keer dat Wuhan in combinatie met een sportevenement en een virus wordt genoemd. Het WK vrouwenvoetbal van 2003 werd gehouden in de Verenigde Staten, maar alleen nadat China de organisatie uit handen had gegeven omdat in Wuhan de Sars-epidemie woedde.

De organisatie van de Olympische Spelen in Tokio belegde woensdag een persconferentie waarin de sportwereld gerust werd gesteld. Op dit moment is van afgelasting nog geen sprake, bezwoer CEO Toshiro Muto. “Dat is onze basisgedachte. We doen er alles aan om de Spelen zo veilig mogelijk te laten verlopen.”

In de rubriek Vak T beschouwen sportredacteuren Fred Buddenberg, Naïm Derbali, John Graat en Kick Hommes het sportnieuws uit de losse pols. Tips? Mail sport@trouw.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden