Een villa-christen moet niet weeklagen over zijn rijkdom, maar juist dankbaar zijn

Anja Meulenbelt maakte naam als feministe ('De schaamte voorbij') actievoerster voor de rechten van de Palestijnen en politica voor de SP. Tegenwoordig gaat de 69-jarige Meulenbelt ook naar de kerk. Met geloof en kerk had ze niets tot ze dichter Huub Oosterhuis leerde kennen. In Volzin, magazine voor religie en samenleving, vertelt ze over de motieven van haar kerkgang.

Het is vooral de maatschappelijke boodschap in de Amsterdamse 'studentenekklesia' van Oosterhuis die haar zeer bekoort. Jezus, blijkt uit haar verhaal, moeten we zien als een soort politieke activist die opkomt voor de verworpenen der aarde. Gelovigen dienen zich, legt ze uit, in navolging van Jezus uit te spreken tegen 'de schender' en 'de ploert'. Haar kerk schroomt niet namen en rugnummers te noemen. "Een van de voorgangers noemt die ploert zelfs onomwonden premier Rutte", zegt ze. De veroordeling van de liberaal stemt haar uiterst tevreden. "Zo'n linkse kerk past bij mij."

Over geld en goed gaat het ook in het protestantse opiniemagazine Woord & Dienst. Wederom zijn personen met geld ('welvaartsmensen') de boeman. In het laatste hoofdstuk van de brief van Jakobus staat volgens het blad 'een heel akelig stukje' over rijkaards. Letterlijk bijbelcitaat: "En dan nu iets voor jullie, rijken! Weeklaag en jammer over de rampspoed die over jullie komt." Wat moet een christen in een villadorp nu met zo'n tekst? In ieder geval niet 'in de slachtofferrol kruipen', waarschuwt het blad. "Omdat je ook maar een onderdeel bent van een economisch systeem waar je niet uit kunt stappen." Wat de kapitaalkrachtige gelovige wel moet doen, is dankbaar zijn. "Dankbaar voor Gods genade, dankbaar dat Jezus zichzelf ook wilde geven voor mensen in het rijke Westen. Dankbaar ook voor de welvaart die je kunt genieten."

Voor goed doen en geld uitdelen aan anderen hebben de kerken een woord: diaconaat. "Het staat in het hart van ons christen- en gemeente-zijn", staat in een gezamenlijk themanummer over dit onderwerp van de ledenbladen van de vrijgemaakt- en Nederlands-gereformeerden, De Reformatie/Opbouw. Het blad heeft een artikel over Deventer, waar een lokale kerk steun aan anderen tot speerpunt van het kerkelijke leven heeft gemaakt. In korte tijd verviervoudigde het aantal steunaanvragen voor bijvoorbeeld armlastige gezinnen van 7 naar 28. Ook heeft de kerk een inloophuis, zijn er tal van vrijwilligers en wordt een zendingsechtpaar ondersteund.

In Deventer is het recept simpel: de kerkgangers zijn gewoon aan de slag gegaan. "Het hoeft allemaal niet zo hoogdravend te zijn", stelt kerkganger Bas. Collega-kerklid Reinier: "Begin gewoon bij de kleine hulpvragen die op je pad komen. Steek de handen uit de mouwen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden