Een vibrerend werk boven de hoofden van de bezoekers

HENNY DE LANGE

Dit is de laatste aankoop van directeur Gerard de Kleijn voor Museum Gouda. Net voor zijn vertrek, na zes jaar, vroeg hij kunstenaar Marc Mulders een plafondschildering te maken voor een van de zalen. Daar bevond zich al tientallen jaren een schildering, die oorspronkelijk afkomstig was uit het Admiraalshuis aan de Turfmarkt in Gouda. Toen het daar verloren dreigde te gaan, heeft het museum zich erover ontfermd. Het Admiraalshuis is inmiddels gerestaureerd waarbij oorspronkelijke delen van het interieur zijn teruggekeerd. Ook de plafondschildering krijgt er - na een restauratie - weer een plek.

Het museum wilde toch graag iets terug, vertelt directeur De Kleijn. "Het mocht geen donkere wolk boven de hoofden van de bezoekers worden. We wilden een luchtig schildering die qua tint en toon zou passen bij de zaal."

Marc Mulders is een goede bekende in Gouda. Vorig jaar werd het Erasmusraam onthuld dat hij maakte voor de Goudse Sint-Janskerk: een gebrandschilderd raam ter herinnering aan de wijsgeer Erasmus.

Voor de plafondschildering 'Lucht Spiegeling' liet Mulders zich inspireren door twee stukken uit de collectie van het museum: het schilderij 'Rozen in recht glas' van Henri Fantin-Latour en een vaas gedecoreerd met een paradijsvogel van Plateelbakkerij Ivora. Het resultaat is volgens De Kleijn een schilderij dat 'vibreert'. "Mulders heeft de oneindigheid van het uitspansel geschilderd. Het voegt zich prachtig in de zaal, alsof het er altijd al heeft gezeten."

De Kleijn nam afgelopen vrijdag afscheid van het museum. Hij wordt projectleider van een nieuwe stichting waarin de stadsmusea van Zutphen, Harlingen, Hoorn, Bergen op Zoom en Gouda gaan samenwerken. Daarmee willen ze kosten besparen.

De Kleijn gaat onder meer tentoonstellingen maken over het thema 'de identiteit van Nederland', die zullen reizen langs de vijf musea.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden