'Eén vertrouwd gezicht thuis'

interview | CNV-bestuurder Suzanne Kruizinga is trots op thuiszorg-akkoord

Nee, de bezuinigingen op de huishoudelijke hulp zijn niet van de baan. Maar de vakbonden hebben de afgelopen maanden niet voor niets met staatssecretaris Van Rijn (PvdA, volksgezondheid) onderhandeld, zegt Suzanne Kruizinga (42), voorzitter van CNV Zorg & Welzijn. Ze presenteerde vrijdag trots de resultaten: geld voor acute problemen, een verbod op alfahulpen en budget om wat te doen aan het oerwoud aan functies.

Een van de speerpunten zijn nieuwe functieprofielen. Dus geen verschillende mensen meer voor schoonmaken, administratie en medicijnen, maar één persoon voor dienstverlening aan huis. Hoe gaat dat er in de praktijk uitzien?

"We willen toe naar één vertrouwd gezicht voor de ondersteuning thuis. Dit betekent dat er fors geïnvesteerd moet worden om mensen eventueel om te scholen of bij te scholen als dat nodig is."

Zolang zorgverzekeraars betalen voor de verpleging en verzorging, het Rijk voor de zware zorg en de gemeenten voor de huishoudelijke hulp blijft de sector toch hopeloos versnipperd?

"Voor het eerst nemen alle partijen hun verantwoordelijkheid. In plaats van naar elkaar te wijzen en te zeggen dat dingen niet je taak zijn. Dit patroon zie je vaak in de zorgsector. Deze cirkel is nu doorbroken. Dus in plaats van hopeloosheid, heb ik juist weer hoop."

Waarom hebben jullie niet vol ingezet om die bezuiniging van 32 procent op de huishoudelijke hulp van tafel te krijgen?

"Dat hadden we het liefst gewild. Maar als je dat doet, dan weet je zeker dat je nergens beweging in krijgt. Ook wij zien dat we de zorg betaalbaar moeten houden. Wij spelen het liever slimmer. Los van het schrappen van die bezuiniging, hebben we alles binnengesleept."

Om te voorkomen dat steeds meer mensen zonder sociale zekerheid in de zorg werken, worden alfahulpen vanaf 2017 verboden. Treedt dat volgend jaar van de ene op de andere dag in werking voor die pakweg 40.000 zzp'ers?

"Dit voorstel moet nog door de Tweede Kamer. Er zal dan ook nagedacht worden over de overgang."

Gaan die mensen hetzelfde werk dan niet gewoon zwart uitvoeren?

"Dat kunnen we niet helemaal voorkomen. Ons doel was om weer een perspectief te creëren en dat is gelukt."

Jullie zijn in de onderhandelingen gelijk opgetrokken met de FNV, een bond die meer met de vuist op tafel slaat. Hoe was dat?

"Best lastig. Ze wilden eerst niet meer met ons praten, omdat wij hadden ingestemd met een het loonakkoord voor ambtenaren. Ze hadden ons daarom zelfs voor de rechter gedaagd. Dat deed ook wat met dit proces. In september en oktober deden ze niet mee, en vonden de gesprekken tussen ministerie en FNV apart plaats waardoor wij de contouren van dit akkoord hebben neergelegd."

De FNV was veel zichtbaarder. Nadat deze zomer jullie gezamenlijke petitie 'Red de Zorg' was aangeboden aan Van Rijn, ging zij door met actievoeren. Het was ook de FNV die een rechtszaak van TSN won nadat ze de lonen verlaagden.

"De FNV doet veel meer aan beeldvorming en oneliners, helaas vaak negatief. Wij hebben bewust niet meegedaan aan die rechtszaak, omdat het duidelijk was dat het TSN verder in de problemen zou brengen. Dat heeft ons helaas leden gekost, maar wij vinden collectieve belangen belangrijker dan die van individuele leden."

U zei vrijdag dat gemeenten het extra geld kunnen gebruiken om de hand uit de steken naar noodlijdende organisaties. Zal dit akkoord een organisatie als TSN helpen?

"Ik weet niet of gemeenten opnieuw aanbesteden maar ze hebben nu de mogelijk om de middelen in te zetten daar waar nodig. Dus dat kan ook bij organisaties die in de problemen zitten zoals TSN."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden