Reportage

Een verpleeghuis dat zich uit de modder trok - dat verdient koninklijk bezoek

Koning Willem-Alexander en minister De Jonge van volksgezondheid op werkbezoek in het Sint Elisabeth Verpleeg- en Gasthuis in Amersfoort.Beeld ANP

Minister De Jonge wil laten zien dat het beter gaat met de verpleeghuizen. Met de koning bezocht hij een verpleeghuis dat op de zwarte lijst stond en nu een paradepaardje is.

Ministers gaan wel vaker op werkbezoek met de koning. Elk kabinet kent zo’n ronde waarbij Willem-Alexander het land intrekt om in zijn rol als lid van de regering te zien hoe de plannen van die regering uitpakken. Het onderwerp kiezen ze samen uit. Soms heeft die keuze vanzelf een politiek tintje.

Zoals gisteren, toen Willem-Alex­ander samen met minister Hugo de Jonge van volksgezondheid aan de reeks werkbezoeken van de koning begon. Ze bezochten een ver­pleeg­huis in Amersfoort. Niet zomaar een verpleeghuis. Het St. Elisabeth was in 2015 nog het op een na slechtste van het land, en stond op de beruchte zwarte lijst van de Inspectie Gezondheidszorg.

De Jonge wil de koning – en daarmee het hele land – iets laten zien: het gaat weer de goede kant op met de verpleeghuizen. “Dit is een hoopvol verhaal. Het laat zien dat je heel veel meters kunt maken in heel korte tijd.” St. Elisabeth heeft de zorg drastisch verbeterd en is nu een paradepaardje. In slechts drie jaar tijd, onder een nieuwe leiding, met een nieuwe filosofie en dankzij extra geld, afkomstig van de 2,1 miljard euro extra die jaarlijks voor verpleeghuizen beschikbaar kwam onder het vorige kabinet. 

Het personeel noemt het een groot compliment dat de ommekeer wordt beloond met koninklijk bezoek.

Brief van de koning

Willem-Alexander laat zich rondleiden door gangen waar geen slot op de deur zit, huiskamers met een nepkachel en levensechte pluche huisdieren. Er is een tuin waar bewoners kunnen ronddwalen. Alleen de poort van het complex is op slot. De koning stelt vragen over de personeelstekorten. Hij wil weten hoe het ziekteverzuim omlaagging van 22 naar 4 procent. Maar vooral vraagt hij of er nu genoeg zorg en aandacht is voor de bewoners.

De demente bewoners herkennen het bezoek soms niet. “Ik heb een brief van de koning gehad”, vertelt een oude man, terwijl de koning voor hem staat.

Eerlijk biecht bestuursvoorzitter Ageeth Ouwehand op dat het drie jaar geleden een puinhoop was. Ze trad middenin de crisis aan bij zorgorganisatie Beweging 3.0, die in de regio Amersfoort ouderenzorg aanbiedt. Na de sluiting van verzorgingshuizen stond de Amersfoortse zorgorganisatie waar het verpleeg­huis onderdeel van is financieel aan de afgrond. Familieleden van patiënten sloegen alarm in de pers.

Old boys

Ouwehand is oud-verpleegkundige en staat symbool voor het nieuwe type verpleeghuisbestuurder. Voorheen waren dat old boys met verstand van vastgoed, de laatste jaren zijn bestuurders aangetreden met verstand van zorg.

Voor De Jonge is het werkbezoek, zegt hij, een bevestiging dat het kabinet nadruk moet blijven leggen op 'kwaliteit en liefdevolle zorg'. Verpleeghuizen krijgen alleen extra geld als zij een kwaliteitsplan inleveren voor elke locatie, waarin ze beredeneren vanuit wat de bewoners nodig hebben. Van het geld moet 85 procent naar extra personeel. Meer personeel is nog steeds hard nodig, vertellen familieleden aan de koning, zelfs nu alles weer veel beter draait.

Is ondertussen het werkbezoek voor de minister ook een mooi moment om een politiek succes rond de verpleeghuizen te melden? De Jonge ontkent dat stellig: “Ik zit hier echt niet te vieren dat het goed gaat met de verpleeghuizen in het algemeen. Daarvoor is het te vroeg. Er ligt nog een enorme opdracht.”

Lees ook: 

Geef dementiepatiënten een perspectief en ze kunnen langer thuis blijven wonen

Vier gemeenten beginnen op kosten van de minister met experimenten om dementiepatiënten langer thuis te laten wonen. Dat zou honderden miljoenen schelen.

Roze ouderen hoeven in dit appartementencomplex niet terug de kast in

Een licht demente verpleeghuisbewoner is verdrietig. Zijn man is overleden, maar iedereen maakt ervan dat zijn vrouw dood is. 'Roze ­ouderen denken snel: laat maar.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden