Een vernieuwde krant, frisser en eigentijdser

"De afgelopen maanden hebben we hard gewerkt om de nieuwskrant en de Verdieping een strakkere vormgeving te geven."Beeld Maartje Geels

In de afgelopen maanden hebben we hard gewerkt aan een opfrisbeurt van uw vertrouwde krant. Vandaag ziet u het resultaat.

De nieuwskrant en de Verdieping hebben een strakkere vormgeving gekregen. De vaste broodletter - de Swift - is vervangen door de Brioni Std Light, de letter die u altijd op zaterdag aantreft in de bijlages Tijd en Letter&Geest.

Volgens Danusia Schenke, die vorig jaar Henk Marseille als artdirector is opgevolgd, wordt met de nieuwe broodletter en vormgeving de leesbaarheid verbeterd en oogt het ook allemaal frisser en eigentijdser. Net zoals nieuw behang en een likje verf een huis flink doen opknappen, geldt dat ook voor een nieuwe letter en een nieuwe vormgeving. Daar knapt de krant van op.

Wat dit betreft is Trouw in de afgelopen 73 jaar structureel onderwerp geweest van een geleidelijk proces van veranderingen en nieuwe inzichten in typografie en vormgeving. Een proces dat geplaatst moet worden in het perspectief van veranderende behoeften van lezers en de ambitie om nieuwe abonnees te werven.

Zo was Trouw lang een broadsheet krant met schreefloze letters. Pagina 2 was de kerkpagina. Later volgde een apart tweede katern, dat de Verdieping werd genoemd. Daarin werd ook de kerkpagina opgenomen, maar anders genoemd: religie&filosofie. Tegenwoordig komt de krant op tabloidformaat uit. In 2012 presenteerden wij twee zaterdagse katernen op magazine-formaat, Tijd en Letter&Geest.

Columnisten
In dit bijna continue veranderingsproces bekijk je of columnisten en rubrieken op de juiste plekken staan. Ephimenco verhuist om die reden van de achterste pagina van de Verdieping naar pagina 2. Hij zal rouleren met Stevo Akkerman, oud-chef van de buitenlandredactie, tegenwoordig redacteur bij de redactie Religie & Filosofie en in zijn vrije tijd schrijver van boeken.

Naast de actuele column komt een nieuwe rubriek, 'Goedemorgen', met positief nieuws. Wim Boevink neemt met zijn 'Klein Verslag' de plaats in van Ephimenco op de achterste pagina van de Verdieping, vier maal per week, samen met Rob Schouten, die op maandag en dinsdag zijn column zal publiceren. De taalrubriek verhuist eveneens van pagina 2 naar de achterste pagina van de Verdieping.

Bij deze veranderingen spelen diverse overwegingen een rol. Ephimenco en vanaf morgen Stevo Akkerman schrijven over onderwerpen die in de actualiteit spelen. Die horen naar onze mening thuis in de nieuwskrant, net zoals een rubriek als 'Goedemorgen'.

Wim Boevink, die met zijn literaire kwaliteiten grootmeester is van het beschrijven van de persoonlijke, alledaagse werkelijkheid, komt het beste tot zijn recht op een prominente plek in het katern waar verdieping, bezinning en contemplatie ankerpunten zijn. Zijn 'Klein Verslag' noemt hij een kroniek, een verstilde, literaire gedachte over de werkelijkheid. Dit geldt op andere wijze voor literatuurcriticus Rob Schouten, die in zijn columns voortaan thema's in onder andere de literatuur en film aan de orde zal stellen.

De rechtbank-rubriek op maandag op pagina 2 en 'Opgetekend gesprek' achterop de Verdieping komen te vervallen. Tien jaar lang hebben we over de kleine zaken in de rechtbank geschreven, ter lering en vermaak, maar de onderwerpen begonnen zich te herhalen. We denken nu aan een opvolger. We stoppen met 'Opgetekend gesprek' vanwege de te wisselende kwaliteit. De ene keer leuk, de andere keer minder.

De Verdieping
In de Verdieping krijgen de redacties zorg en onderwijs meer ruimte voor actuele verhalen. Onze ombudsman verhuist naar de Verdieping van vrijdag. Op zaterdag komt er meer aandacht voor wetenschap. Uit onderzoeken blijkt dat onze lezers daaraan behoefte hebben.

Ook de servicepagina's hebben we aangepakt. De tv-recensenten, Bas&Bos, verhuizen naar de tv-overzichtspagina's, tezamen met de kookrubriek. Verder komen daar ook recensies over tv-series, internet en kookboeken. We denken hiermee de aantrekkelijkheid van deze pagina's te vergroten. Dit gaat wel ten koste van het programmaoverzicht van drie tv-zenders. Doordeweeks krijgt u één puzzel minder. Maar op zaterdag brengen we voortaan twee pagina's met puzzels.

We realiseren ons dat de veranderingen een inbreuk kunnen betekenen op het vertrouwde leesgedrag van onze lezers. Ervaring leert ook dat zo'n vernieuwing snel went. Ik wens u daarom veel leesplezier toe in onze opgefriste krant.

Cees van der Laan
hoofdredactie@trouw.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden