Een verloren strijd die je toch moet voeren

Programma’s als ’Extreme Makeover’ en ’De Zwaan’, waarin (soms zelfs hele mooie) mensen plastische chirurgie ondergaan, zijn inmiddels al enkele seizoenen op televisie te zien. Sinds vorige week bestaat er ook een publiekstijdschrift over dit onderwerp. Beauty+ verschijnt elk kwartaal en gaat naar eigen zeggen over ’mooi zijn en mooi blijven’.

Het tijdschrift is – hoe kan het ook anders – een glossy en ziet er op het eerste gezicht prachtig uit. Met een rustige opmaak, mooie illustraties en fijn, dik papier lijkt Beauty+ qua vormgeving op bladen als Linda en Catherine.

Wie het blad nauwkeuriger bekijkt, komt onsmakelijke en bloederige foto’s tegen. Bevreemdend is de reportage over de facelift van Alida Jansen. Een journalist en een fotograaf waren bij de drie uur durende operatie aanwezig met als resultaat enge foto’s en een kil verhaal. ’Alida Jansen is klaar’, noteert de journalist om 15.30 uur. Zo’n anderhalf uur eerder vertelde plastisch chirurg Werner Beekman, tijdens het wegknippen van de overtollige huid: „De huid is natuurlijk geen stuk papier. Bij papier is het eenvoudig: als je er een centimeter afhaalt, weet je precies wat je overhoudt. Huid is verschrikkelijk rekbaar. En toch moet je oppassen dat je aan de eerste kant niet verschrikkelijk hard trekt – er moet ruimte overblijven om aan de andere kant van de hals ook nog te corrigeren.” De foto die de afgeknipte stukjes huid toont, is een van de minst afschrikwekkende foto’s van de reportage.

Ook het dagboek van de 34-jarige Jessica, die gedetailleerd schrijft over haar liposuctie – „Als ik buk, ben ik bang dat er iets scheurt” – zorgt voor kippenvel.

Desondanks moet gezegd dat Beauty+ ook een paar mooie, genuanceerde verhalen biedt. Zo is er de rubriek ’Spijt’ waarin een vrouw vertelt hoe haar nieuwe borsten onderdeel van de boedelscheiding werden.

Schrijfster en journaliste Nausicaa Marbe schrijft een mooi artikel over het verslaafd zijn aan de eeuwige jeugd. „Het is nota bene een fors verbouwde Argentijnse tv-ster die in een interview wijze woorden sprak over vasthouden aan jeugdigheid. ’Het is natuurlijk een verloren strijd, maar je moet hem voeren’, zei de 62-jarige grootmoeder Susanna Giménez die eruitziet als een jonge Jerry Hall.”

Voor wie serieus geïnteresseerd is in plastische chirurgie – volgens het blad zelf zijn dat ruim twee miljoen vrouwen en één op de tien mannen – biedt Beauty+ veel informatie over de verschillende methodes, de risico’s, de kosten en over hoe je slechte doktoren herkent.

Maar het kan ook anders. Sanne Wallis de Vries (36) zegt in dit nummer: „Jezelf leren accepteren, inclusief die grote neus of onderkin: dát is je winst in het leven.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden