Een verlegen orkest, niet erg Amerikaans

Klassiek

San Francisco Symphony Youth Orchestra ***

Een van de leuke dingen van de Robeco SummerNights - de wat lichter samengestelde zomeravonden in het Concertgebouw - is de ruimte voor jeugdorkesten. Van de internationale gezelschappen die op tournee zijn, maakt ieder jaar een aantal een tussenstop in Amsterdam.

Uit de Verenigde Staten was het San Francisco Symphony Youth Orchestra overgekomen: 108 musici tussen de 12 en 21 jaar met hun eigen dirigent, Donato Cabrera. Vanavond spelen ze in Praag, het laatste concert van deze Europareis.

Ook daar zal Bruchs Eerste vioolconcert klinken, met dit verschil dat Sergei Katsjatrian soleert en niet, zoals zondag in Amsterdam, Renaud Capuçon. En dat zou weleens spectaculair boeiender kunnen uitpakken. Van Capuçon krijg je vaak de indruk dat hij het niet zo nauw neemt met de regeltjes. Een ongemakkelijk aantal noten raakte hij nét niet en zijn muzikale verhaal kon een flinke scheut extra fantasie gebruiken. De Bruch waar je van smelt was dit allerminst.

En dat terwijl de jongens en meiden uit Californië hem een gespreid bedje boden. Die wisten precies welke nuance ze waar moesten aanbrengen. Ook een beetje verlegen. Wat dat betreft niet echt Amerikaans, dit orkest, maar wel met de juiste emotionele voelsprieten voor Bruch.

Tot zover de avonturen met solist. Hoewel Mahlers Vijfde symfonie ook om talloze solistische hoogstandjes vraagt, vanuit het orkest. Mahler als filmmuziek, zo leek het. Cabrera nam de vrijheid: rekken, trekken en opschieten. Dat kan alleen met een moedig stel spelers onder je. En dan nog is het hard werken en lukt niet alles vanzelfsprekend.

Voor Adams, een componist uit de eigen contreien, draaide het orkest de hand niet om. 'Short ride in a fast machine': een knappe binnenkomer. Hier zijn we, kom maar op.

In aantocht: JeugdOrkest Nederland met Jurjen Hempel, het European Union Youth Orchestra onder leiding van Xian Zhang, en het Gustav Mahler Jugendorchester, op stap met Herbert Blomstedt.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden