'Een verlaten fiets duidt al op gevaar'

Duinbranden maken kustbewoners hyperalert, voortdurend op zoek naar een dader

"Meneer, waarom hangt hier een lint?", vraagt Joppe Heidanus (10) aan een van de beveiligers halverwege het ruim vijftig meter hoge klimduin in het Noord-Hollandse Schoorl.

De jonge Twentse toerist had graag Nederlands hoogste duintop beklommen, maar dat ging gisteren niet. De gemeente Bergen, waar Schoorl onder valt, kondigde maandag een noodverordening af vanwege aanhoudende duinbranden. Het hele Noord-Hollands Duinreservaat is afgesloten, 7200 hectare in totaal. Daarom is er over het mulle zand een roodwit lint gespannen.

Bewaker Max Peuter (21) uit 'het verre' Zuid-Holland zit er prinsheerlijk bij, op een stoeltje in de zon. Hij vind het prima, zo'n dagje niksen.

Aan de andere kant van de duintop zwoegen tachtig brandweermannen en honderd militairen. Twee Cougar-legerhelikopters vliegen af en aan met telkens 2500 liter Noordzeewater. De grootste brand die zondag 200 hectare in de as legde, was maandagavond om half elf onder controle, maar het vuur smeulde gisteren nog in de droge ondergrond.

Sinds de reeks branden in augustus 2009 begon, staat de teller op ruim zeventig. In 2009 werd Schoorl deels ontruimd omdat de wind van zee kwam. Nu is die juist aflandig. Was dat anders geweest, dan was Schoorl mogelijk ten prooi gevallen aan de vlammen.

"Deze hevigheid hebben we nog nooit meegemaakt", zegt Arjan Kroon (44), brandweerman en campingeigenaar. Sinds 26 april kwamen er zestien meldingen binnen op zijn zwarte Galaxy-pieper. Van zondagavond tot maandagmorgen was hij in touw met vuurzwepen en brandslangen. "Dat kan lang duren, dacht ik toen ik het vuur zag."

De gasten van camping Buitenduin zijn er niet gerust op. "Een man op een duintop, een verlaten fiets, ze zien overal gevaar in", zegt Kroon. Een horeca-eigenaresse die niet bij naam genoemd wil worden, herkent die paranoia wel. "Je bent verdacht als je zes pakken lucifers koopt. Iedereen is hier hyperalert."

In de jaren zeventig en tachtig woedden een half jaar lang ook branden, maar die stopten na een enkele aanhoudingen, vertelt Dirk Kroon (72), brandweerman tussen 1959 en 1997.

Daar lijkt het nu niet op. Zondag zijn er vier jonge jongens aangehouden en al snel weer vrijgelaten. Twee hadden zwarte handen omdat ze op het strand aan een tractor hadden gewerkt. Ook de twee anderen bleken niets met branden van doen te hebben. De politie onderzocht sinds augustus 2009 vijftig verdachte personen, maar de branden blijven. Gistermorgen opnieuw, vlakbij Petten.

"Hij wil gepakt worden", zegt Jan de Boer (23), sous-chef bij restaurant Het Trefpunt, aan de voet van het duin. "In 2009 was het alleen op woensdagen en op vrijdagen. We dachten toen dat het iemand uit het onderwijs was. Nu breekt er elke dag brand uit. Op zondag op drie plekken tegelijk, in Schoorl, Egmond en Sint Maartenszee."

De wildste verhalen doen de ronde, variërend van een in benzine gedrenkte tennisbal tot een sigaret, omwikkeld met lucifers. De politie heeft veertien rechercheurs op de 'seriematige brandstichter' gezet. Bergen bekijkt vandaag of het de noodverordening kan opheffen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden