Een verjaardagsfeest om snel te vergeten

De Tros bestaat vijftig jaar en dat is niet niks. Of zoals Jan Smit in het programma '50 jaar Tros muziek' terecht opmerkte: "Dat betekent dat de Tros er al was, toen ik er nog helemaal niet was."

Daar komt bij dat het de laatste verjaardag van de omroep is. Na een huwelijk met de Avro verandert de naam officieel in Avrotros. Naast een verjaardag, ook meteen een afscheidsfeest dus.

Daar mag je best wat van verwachten. Op familiezender NPO 1 kreeg de grootste familie van Nederland de hele zaterdagavond om feest te vieren.

Het werd geen terugblik op hoe de Tros zich vijftig jaar geleden als vreemde eend invocht in het verzuilde Hilversum. Geen terugblik op hoe de omroep het grote amusement naar Nederland haalde of hoe de grootste familie uiteindelijk zijn rechtse vleugels verloor.

Cabaretier Hans Liberg, die een Carré vol met oude en nieuwe Tros-sterren mocht toespreken, kwam niet verder dan een aaneenrijging van oude programmatunes, waarna er een heel kort fragment uit het archief te zien was. Zo werd het nostalgische gevoel bij beelden van Martin Gaus in 'Dierenmanieren' of 'Ron's honeymoonquiz' met Ron Brandsteder, direct weer de kop in gedrukt. Want tja, vijftig jaar tv levert zoveel sterren op, de aandacht moest verdeeld worden.

En dan was nog niet eens elk familielid aanwezig. Hans Liberg merkte in een poging een grap te maken op dat Linda de Mol, die haar carrière bij de Tros begon, betere dingen te doen had.

Misschien kon 'Surprise, surprise', het oude KRO-programma dat SBS nieuw leven in probeert te blazen, de avond toch nog een beetje feestelijk maken. Het programma verrast mensen die dat verdienen, daar kan het in ieder geval niet aan liggen.

Neem de 81-jarige Cor. Hij haalt al jaren oud papier op voor de handbalvereniging, maar wordt daarbij volgens zijn dochter flink gehinderd door de slechte staat van zijn auto. Henny Huisman - ja, ook SBS heeft gevoel voor nostalgie - werd eropuit gestuurd om te onderzoeken hoe erg het nou precies gesteld is. Vrij dramatisch, concludeerde hij. Want ja hoor, hij is het parkeerterrein nog niet af en de deur van de auto vliegt gewoon zomaar open.

Dat kan zo niet langer, vonden ze bij Surprise, surprise. Dus hadden ze een verrassing voor Cor. Het stond klaar in de studio met een groot laken en strik er omheen. Zou het dan echt..?

Henny Huisman trok het doek weg en daar verscheen het oude wrak van Cor. Gepimpt en wel, dat zag je meteen. Cor keek beduusd. Van schrik, dacht presentatrice Do. Van teleurstelling, dacht ik. Of was ik de enige die onder het kleed van Henny Huisman een glimmende nieuwe auto had verwacht?

"Maar.." begon Henny Huisman. "Dit programma heet niet voor niets Surprise, surprise en niet gewoon Surprise.."

Zou het dan toch?!

Nog een laken ging omhoog en daar verscheen een aanhangwagen. Zo kan Cor nóg meer oud papier voor de handbalvereniging verzamelen.

Teleurstelling heeft iets te maken met verwachtingen, dat is duidelijk. Do vatte het tegen Shirley, de volgende kandidaat die vanwege een ziekte wacht op een nieuw hart, nog het beste samen: "Hoe graag we het ook zouden willen, een donorhart geven, is buiten onze machten." Zelfs voor Surprise, surprise.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden