Een verhuisdoos van plastic die vierhonderd keer meekan

Nederlanders verhuizen gemiddeld eens in de zeven jaar. Per keer zijn daar zo'n 20 tot 25 dozen voor nodig, meestal van karton. Onhandig en slecht voor het milieu, vindt Peter-Jan Hulsebosch van BeeBoxx.

Bij driekwart van de ruim 100 mensen die zijn bedrijf belde voor een onderzoek, lagen de kartonnen dozen na de verhuizing stof te vangen op zolder. Als ze al niet waren stukgescheurd of zo erg getapet dat ze niet konden worden hergebruikt.

"In Nederland gebruiken we jaarlijks 30 miljoen verhuisdozen van ongeveer een kilo per stuk," zegt Hulsebosch. "Dat kost 100.000 bomen en 780 miljoen liter water. Verhuisdozen van gerecycled karton bestaan altijd nog voor een kwart uit verse papiervezels, omdat ze anders niet sterk genoeg zijn. Het recyclen van karton kost water, energie en chemicaliën om de inkt uit het papier te halen. En dat allemaal voor een product dat maximaal twee of drie keer wordt gebruikt."

De BeeBoxx-verhuisdozen van gerecycled plastic gaan 400 keer mee voordat ze worden geshredderd en tot nieuwe dozen worden gesmolten, claimt hij. Klanten huren de dozen een week rond de verhuizing. Het bedrijf brengt ze thuis en haalt ze op. Eén BeeBoxx bespaart 250 kartonnen verhuisdozen, 25 kubieke meter schoon drinkwater, 100 liter zware chemicaliën en honderden kilometers transport.

Hulsebosch baseert zich op cijfers van Stichting Papier en Karton, de verhuisbranche en het Centraal Bureau voor de Statistiek. Een onderzoek van de Universiteit van Stuttgart naar groente- en fruitkratten in de voedselindustrie stelt dat het maken van een plastic groentekrat vier keer zo weinig energie kost als de kartonnen variant. Daar staat tegenover dat de benodigde energie voor karton voor ruim de helft uit duurzame bronnen komt, in tegenstelling tot die van plastic.

De milieubelasting van het schoonmaken van de plastic groentekratten nam af naarmate ze vaker werden gebruikt. De kartonnen dozen in het onderzoek bevatten relatief weinig gerecycled materiaal en werden amper hergebruikt als product. Dat roept de vraag op of groente- en fruitkratten wel vergelijkbaar zijn met verhuisdozen.

Geert Bergsma, verpakking- en duurzaamheidconsultant bij onderzoeksbureau CE Delft, kan uit de cijfers van de BeeBoxx-website in ieder geval niet opmaken dat de plastic dozen beter zijn dan kartonnen exemplaren. "Kartonnen verhuisdozen worden ook wel verhuurd - en dus hergebruikt - en bestaan grotendeels uit gerecycled karton."

Jan-Henk Welink, secretaris van het Kennisplatform Duurzame Grondstoffen aan de TU Delft, voegt toe dat de papierindustrie het energieverbruik de afgelopen jaren fors heeft verlaagd. Ook kunnen restproducten bij papierverwerking als grondstof dienen voor andere sectoren. "Zelfs na de laatste recyclingronde levert papier bruikbare stoffen op. Uit het slib wordt eerst nog kalk gewonnen, een grondstof voor de cementindustrie. De rest wordt verbrandt, wat energie oplevert."

Tegelijkertijd is plastic niet eindeloos recyclebaar. Welink: "De kwaliteit van plastickorrels bepaalt mede hoe vaak ze kunnen worden omgesmolten. Net als papiervezels worden polymeerketens in plasticmoleculen korter naarmate ze vaker worden hergebruikt. De hoge temperatuur en druk waarin ze worden verwerkt, verminderen de kwaliteit altijd wel een beetje. Ik heb geen idee van welke kwaliteit plastickorrels de BeeBoxx-dozen zijn gemaakt."

Louise Vet, directeur van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en voorvechter van de circulaire economie, vindt het aantal malen dat een grondstof kan worden hergebruikt wel doorslaggevend. "Kartonnen dozen gaan niet lang mee van wieg tot graf terwijl kunststof dozen honderden keren kunnen worden hergebruikt. Ook in de recyclingfase wint kunststof van papier omdat het veel vaker geshredderd kan worden."

Over de milieubelasting door het transport van de plastic dozen, elk bijna twee keer zo zwaar als de kartonnen variant, zijn de deskundigen het eens. Bergsma: "Mensen proppen verhuisdozen vol zware spullen. Het gewicht van de doos is dan waarschijnlijk verwaarloosbaar."

Meer informatie op www.beeboxx.nl. 25 dozen kosten 45 euro per week.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden