Een vergeten opvoedklusje: kinderen leren veilig te pinnen

Beeld ANP XTRA

Bijna de helft van de kinderen kent de pincode uit het hoofd en dat is veel minder dan vijf jaar geleden. Ouders praten thuis nauwelijks over hoe hun kinderen veilig kunnen pinnen, buiten het zicht van gluurders, zegt het Nibud.

Het aantal kinderen dat de pincode uit het hoofd kent en deze bij het pinnen niet hoeft op te zoeken, is flink gedaald ten opzichte van vijf jaar geleden. Ouders praten met hun kinderen nauwelijks over veilig pinnen, dus buiten het zicht van gluurders, zegt het Nibud. In zijn Kinderonderzoek 2018 richt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting zich op basisschoolkinderen van vijf jaar en ouder. Er zijn bijna 1500 ouders voor ondervraagd. Het is een vervolg op onderzoek uit 2013, mogelijk gemaakt door SNS Bank.

Van alle kinderen heeft 73 procent een bankrekening op naam en 28 procent een pinpas. Hoe ouder het kind, hoe vaker dit het geval is. Het aantal tienjarigen dat zelfstandig mag pinnen is gestegen, van 17 naar 31 procent. Een kind dat niet in zijn eentje mag pinnen, is in de ogen van de ouders vaak te jong.

Het aantal pinnende kinderen dat de pincode uit het hoofd kent, is gedaald van 70 naar 53 procent. Het is niet zo veilig als je die code eerst moet opzoeken, vindt het Nibud. Verder zeggen minder ouders zeker te weten dat er niemand kan meekijken als hun kind pint. Hoe je veilig kunt pinnen bespreken ouders amper met het kind: slechts 9 procent doet dit. Zodra kinderen naar de middelbare school gaan, doen ze vaker aankopen met de pinpas. Ouders moeten hun kind hier beter op voorbereiden, meent het voorlichtingsinstituut. 

Dat minder kinderen hun pincode kennen, komt mogelijk doordat ze contactloos betalen, zegt een woordvoerster van het Nibud. Dat is niet precies onderzocht. Wel noemt ze het verstandig om kinderen te leren betalen mét een pincode. “Zo gaan ze begrijpen dat een pasje een digitale portemonnee is waar je zuinig op moet zijn. Het zou niet gek zijn als banken de pasjes van kinderen daarom standaard beveiligen met een pincode.”

Verleiding weerstaan

Door zakgeld – meestal 1 euro per week – leren kinderen met geld omgaan. Als ze kunnen sparen en plannen, komen ze volgens het Nibud als volwassene minder vaak in financiële problemen. Dat kinderen vaker pinnen, wil niet zeggen dat cash uit de gratie raakt. Tieners betalen liever contant dan met de pinpas, bleek vorig jaar uit onderzoek van De Nederlandsche Bank en de Erasmus Universiteit. Uit gewoonte en omdat ze dan beter kunnen inschatten hoeveel geld ze overhouden.

Vanaf 18-jarige leeftijd gaan ze wel vaker pinnen dan volwassenen van boven de 25. Dan lopen ze zelfs voorop in het gebruik van de pinpas, volgens DNB. ‘Dit wijst op een verdere verschuiving van contant naar elektronisch betalen.’ Vorig jaar lag het aantal pinbetalingen in Nederland voor het eerst boven de 60 procent. Vijf jaar terug was dat nog 40 procent.

Lees ook:

Gele geldmaat moet baken voor cashgebruikers worden

Geld uit de muur komt straks uit één soort apparaat, een gele geldmachine. Dat hebben ABN Amro, Rabobank en ING met elkaar afgesproken. Ondanks de digitalisering, blijft de behoefte aan cash.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden