Een verbod op shariapartijen, die er helemaal niet zijn?

Minister Asscher, gisteren in de Tweede Kamer, waar hij beloofde te onderzoeken of politieke partijen die de sharia willen invoeren verboden kunnen worden Beeld ANP
Minister Asscher, gisteren in de Tweede Kamer, waar hij beloofde te onderzoeken of politieke partijen die de sharia willen invoeren verboden kunnen wordenBeeld ANP

Een verbod op partijen die de sharia willen invoeren? De Tweede Kamer lijkt het te willen, maar integratiedeskundige Han Entzinger vraagt zich af of er nu echt een dreiging bestaat voor zo'n partij.

Seije Slager

Toch tekende zich gisteren een Kamermeerderheid af voor zo'n verbod. Het CDA diende een motie in, die ook ondertekend werd door VVD en PVV. Ook SGP en ChristenUnie voelen er wel wat voor. Minister Asscher zei serieus te willen onderzoeken of het voorstel juridisch mogelijk is. Voor de Kerst belooft hij duidelijkheid. Trouw vroeg Han Entzinger, emeritus hoogleraar integratie- en migratiestudies, wat hij van het voorstel denkt.

Een verbod op shariapartijen, kan dat?
Mijn eerste reactie is dat het niet helemaal duidelijk is wat verschillende groepen moslims onder de sharia verstaan. Er zijn een hoop interpretaties van de sharia, die strijdig zijn met het democratische systeem. Als je een wet wilt maken, zul je daarover toch wel meer duidelijkheid moeten geven.

Ik ben geen jurist, maar in het verleden zijn er ook extreem-rechtse partijen als CP '86 wegens hun ondemocratisch karakter verboden. Dus volgens mij kan het nu ook al.

Moet de democratie dan niet juist tolerant zijn, ook richting haar tegenstanders?
De democratie kan individuen een hoop vrijheid van meningsuiting toestaan, maar op het moment dat die een vereniging gaan vormen, met statuten, die zich overduidelijk tegen de democratie keert, dan kan ik me voorstellen dat je ook een keer grenzen stelt. Op essentiële punten, zoals de gelijkheid van man en vrouw, en het respecteren van de rechtsstaat, kun je best voorwaarden stellen aan politieke partijen.

In het Nederlandse stelsel is het echter niet aan de politiek om te beoordelen of politieke partijen voldoende democratisch zijn, maar aan de rechter - de slager keurt zijn eigen vlees niet.

De vraag die ik me eerder zou stellen is: is het aan de orde?

Want er zijn helemaal geen partijen die de sharia willen invoeren. Inderdaad, en een overgrote meerderheid van de moslims in Nederland is totaal geen sharia-aanhanger. Ik kan me niet voorstellen dat die in een land als Saoedi-Arabië zouden willen leven. Er verscheen laatst wel een onderzoek over de jihadsympathieën van jongeren van Turkse komaf, maar dat rammelde aan alle kanten.

Toch gaat er wel weer een bepaald signaal uit van zo'n voorstel. Moslims voelen zich weer gekarikaturiseerd, alsof ze eigenlijk allemaal de sharia in zouden willen voeren. En onder autochtonen kan het idee ontstaan: zie je wel, eigenlijk willen ze dat. Zo'n verbod polariseert dus onnodig, op een moment dat het eigenlijk verstandig zou zijn om wat olie op de golven te gooien.

Symboolpolitiek, dus.
Tja, de verkiezingen komen eraan. Ik denk dat je de houding van Asscher eerder moet zien in de context van de partijpolitiek, dan van werkelijke angst voor de sharia. Dat zie je ook met die ruzie met Turkije. Enfin, het worden interessante weken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden