Opinie

Een verbod op glyfosaat is zeer gewenst

Protest tegen glyfosaat bij de Europese Commissie. Beeld BELGA
Protest tegen glyfosaat bij de Europese Commissie.Beeld BELGA

Die kale velden, door onkruidbestrijders, daar moet minister Schouten iets aan doen, bepleit Michiel Bussink, schrijver en adviseur.

Menig bewoner en bezoeker van het Nederlandse platteland fronst dezer dagen zijn wenkbrauwen: overal verschijnen weer de jaarlijkse geel-oranje weilanden, kapotgespoten met onkruid­bestrijdingsmiddelen. Extra opmerkelijk en pijnlijk omdat de Tweede Kamer die praktijk heeft verboden.

Nederlanders die zich betrokken voelen bij het landschap maken zich zorgen over ons kaler wordende landschap en de gestage afname van de aantallen bloemen, planten, insecten en vogels, bleek vorige week uit een steekproef van Natuurmonumenten. Juist op het moment dat op het Nederlandse platteland weer geel-oranje weilanden verschijnen: door agrariërs bewerkt met het controversiële middel glyfosaat, ter voorbereiding van het inzaaien met een nieuw gewas. Als een soort opgeheven middelvinger naar de zorgen van deze Nederlanders.

De minister weigert

Dit is in flagrante strijd met wat de meerderheid van de Tweede Kamer heeft besloten. Die nam in april een motie van Kamerlid De Groot (D66) aan, waarin minister Schouten van landbouw werd opgedragen om het in het voorjaar volspuiten van weilanden met glyfosaat te verbieden. Blijkbaar weigert de minister die motie uit te voeren. Kamerlid De Groot herinnerde haar onlangs per Twitter nog eens aan zijn motie, tot dusver zonder effect.

Glyfosaat, vooral bekend onder de merknaam Round-up, is een veel gebruikt onkruidbestrijdingsmiddel. Onschuldig volgens de producent en een deel van de agrariërs, maar ‘waarschijnlijk kankerverwekkend’, volgens het International Agency for Research on Cancer .

Waterleidingbedrijven beklagen zich over het middel omdat het veel te veel in het grond- en drinkwater voorkomt. De grote sterfte onder bijen heeft waarschijnlijk ook van doen met glyfosaat omdat het de darmflora van insecten aantast. Tegelijkertijd is deze schadelijke behandeling van weilanden helemaal niet nodig. Milieuvriende­lijke boeren laten zien dat het oude vertrouwde onderploegen prima werkt.

Kringlooplandbouw

Minister Schouten wekt de indruk serieus werk te willen maken van kringlooplandbouw. Nu is Nederland binnen Europa nog een van de landen die de meeste bestrijdingsmiddelen per hectare gebruiken. De oprechte intenties van de minister wachten op concrete stappen. Blijven die uit, dan is haar geloofwaardigheid in het geding.

Dus minister alstublieft, zet nu gewoon dat kleine stapje in de richting van een natuurrijk, mooi en productief landschap, voer de wens van de Tweede Kamer uit en verbied het vernielen van weilanden met glyfosaat.

Lees ook:

Kan de bietenboer zonder bijengif?

Een Europees verbod op zogenoemd bijengif moet insecten helpen, maar telers van suikerbieten kunnen niet zonder en ze doen er geen bij kwaad mee, zeggen ze.

Europese Commissie: Glyfosaat blijft nog vijf jaar toegestaan

De Europese Commissie wil het omstreden onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat nog vijf jaar toestaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden