prostitutie

Een veilige werkplek in rood licht

De Geleenstraat in Den Haag. De Haagse gemeenteraad bespreekt een plan voor prostitutiepanden waar sekswerkers veilig kunnen werken. Beeld FOTO HH
De Geleenstraat in Den Haag. De Haagse gemeenteraad bespreekt een plan voor prostitutiepanden waar sekswerkers veilig kunnen werken.Beeld FOTO HH

Grote bordelen waar sekswerkers op een 'veilige en transparante manier' een werkplek kunnen huren. Zou die innovatie misstanden in de prostitutie kunnen verminderen?

Van zorgboerderij naar bordeel? Non Nobis hoopt de ommezwaai snel te maken. In Den Haag wil de stichting die vastgoed beheert misstanden in de prostitutie aanpakken met grote bordelen waar sekswerkers op een 'veilige en transparante manier' kunnen werken. Daniëlle Koster, CDA-raadslid in Den Haag, legt het plan vandaag voor in de gemeenteraad.

Non Nobis wil panden neerzetten waar sekswerkers voor korte of langere tijd een werkruimte kunnen huren. De stichting richt zich op groepen die door de samenleving 'met de nek worden aangekeken', zegt secretaris Jaap de Boer. "Een soort Seats2meet voor sekswerkers", trekt hij de vergelijking met bestaande werkplekken voor zelfstandigen. Met schoonmakers en een alarmknop.

De huur betalen de sekswerkers aan een centrale balie waar ze ook hun inkomsten op hun bankrekening kunnen storten. De opbrengst wil Non Nobis investeren in ondersteuning voor de prostituees, zoals juridische ondersteuning, pensioenplanning of cursussen zelfverdediging. "Onze aanpak is erop gericht om alle inkomsten terug te laten vloeien in de sector."

"In de jaren zeventig regelden we woonruimtes voor lesbische stellen die niet bij een corporatie terechtkonden. We hadden zorgboerderijen voor verslaafden. Dat was in die tijd vernieuwend, maar nu niet meer. Daarom zochten we een groep voor wie we werkelijk verschil kunnen maken. Dat werden de sekswerkers."

'Model van de toekomst'

Het plan ontstond toen de stichting in 2014 een verzoek kreeg van een coöperatie van Nederlandse prostituees. "Zij zochten in Utrecht een huisbaas die het niet voor zichzelf doet, maar voor hen", zegt De Boer. "Wij hebben toen een plan ingediend om 162 nieuwe werkplekken te bouwen waar ze veilig kunnen werken. De gemeente heeft uiteindelijk een andere partij gekozen, maar ik wist dat we iets te pakken hadden dat goed bij onze doelstellingen past."

Daarom ging Non Nobis rond de tafel met banken en gemeenten, om de Utrechtse plannen uit te werken tot een model dat ook in andere plaatsen toepasbaar is. Naast Den Haag is de stichting met vier andere gemeenten in gesprek. "Ik denk dat dit het model van de toekomst is."

Den Haag is niet de enige stad die nieuwe bedrijfsstructuren zoekt om misstanden in de prostitutie terug te dringen. In Amsterdam opent volgend jaar 'My red light' haar deuren, een bedrijf waar sekswerkers als eigen baas veertien ramen uitbaten. Zo'n vorm van zelfbeheer is een goede manier om uitbuiting tegen te gaan, denkt het Haagse raadslid Daniëlle Koster.

Uitbuiting

De uitbuiting door kamerverhuurders wordt met de Haagse constructie inderdaad aangepakt, zegt Renate van der Zee, journaliste en auteur van 'De waarheid achter de Wallen' en 'Mannen die seks kopen'. "Maar je kunt niet voorkomen dat vrouwen hun geld moeten afstaan aan een pooier. Die kan gewoon om de hoek van zo'n pand staan wachten."

Proud, de Nederlandse belangenvereniging van sekswerkers, is blij dat er nu een 'sociaal betrokken partij' is die wil investeren in sekswerk. Maar het plan voelt ook dubbel, zegt voorzitter Yvette Luhrs. "Zo'n sociale huurconstructie is hartstikke tof, maar de uitbuiting door exploitanten of pooiers is niet ons grootste probleem. Dat is dat gemeenten ons geen vergunningen geven. Sinds de opheffing van het bordeelverbod in 2000 hebben we een enorm tekort aan werkplekken."

Luhrs vindt het 'gênant' dat veel sekswerkers die zelfstandig willen werken geen bordeel kunnen openen, terwijl een 'nette partij' met een mooi plan wel serieus wordt genomen. "In Den Haag dreigen sekswerkers de deur uitgezet te worden. Intussen speelt de gemeente mooi weer met dit plan."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden