Weblog

Een veilige samenleving ook voor senioren

Ans Willemse, Tweede Kamerlid CDA. Beeld
Ans Willemse, Tweede Kamerlid CDA.

Als woordvoerder Ouderenbeleid word ik regelmatig geconfronteerd met veiligheid in relatie tot ouderen. De ene keer gaat het over valpreventie dan weer over ouderenmishandeling.

Ans Willemse-van der Ploeg en Tweede Kamerlid CDA

Nu ging het over de forse toename van het aantal overvallen op oudere burgers. Waren voorheen winkels, banken en juweliers het doelwit, door betere beveiliging verplaatsen overvallers zich naar particulieren. Ouderen zijn het doelwit geworden omdat ze vaak cash geld in huis hebben, ook al gaat het doorgaans om relatief kleine bedragen. Een inbraak in huis heeft altijd een grote impact op de bewoners maar bij ouderen is de emotionele schade volgens Slachtofferhulp enorm groot. Vaak komen ze er niet meer overheen. Daar moet zo snel mogelijk actie op volgen.

Dat is de reden dat ik na het krantenbericht direct schriftelijk vragen heb gesteld. Het is van groot belang om te weten onder welke valse voorwendselen de overvaller bij ouderen binnendringt. Preventiebeleid gericht op de doelgroep zou een begin moeten zijn van het terugdringen van deze overvallen. Welke eigen verantwoordelijkheid kunnen ouderen hierin nemen. Moet je iedereen aan de deur wantrouwen? Met enig heimwee kijk ik terug op de tijd dat je mensen aan de deur kon vertrouwen. Bij kou liet je ze even binnen staan als er wat van achter gehaald moest worden. Onze wereld mag dan door internet steeds groter worden, in de buurt wordt ze door dit soort ontwikkelingen steeds kleiner. Elke tijd kent zijn prijs.

Ik hoop snel antwoord te krijgen van de ministers van Justitie en VWS, zodat gekeken kan worden hoe overheid, maatschappelijke organisaties en ouderen gezamenlijk met een gerichte aanpak aan de gang kunnen om deze overvallen terug te dringen. Vandaag praten we als Vaste Kamercommissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport met de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO) over een adviesprogramma Stabiliteit, maatschappelijke veerkracht en sociaal bezuinigen. Het thema veiligheid van burgers zal ik daar zeker aan de orde stellen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden