Een veilige haven voor 12.500 tweewielers

reportage Utrecht krijgt de grootste fietsenstalling ter wereld, en die is hard nodig

Aan de voorkant van Utrecht Centraal staan honderden fietsen rijendik te blinken in de zon. Alle stallingen staan vol. Sommige fietsen zijn zorgvuldig in groepjes bij elkaar gezet in de buurt van een rek, anderen lijken achteloos op de grond gesmeten. Reizigers stappen voorzichtig over ze heen, op zoek naar hun eigen fiets.

Veel stations hebben hetzelfde probleem, er staan meer fietsen dan de stallingen aankunnen. De verwachting is dat het alleen maar erger gaat worden. "De fiets is een steeds belangrijker schakel in het vervoer van en naar de trein", schreef minister Schultz van infrastructuur in 2011 al aan de Tweede Kamer. Voor 2020 zouden er 140.000 tot 260.000 parkeerplekken bij stations moeten bijkomen. Utrecht startte daarom gister met de bouw van een nieuwe fietsenstalling. Met ruimte voor 12.500 fietsen de grootste ter wereld. De stad wil de rijen (verkeerd) geparkeerde fietsen helemaal uit het straatbeeld hebben. Het eerste deel van de nieuwe stalling, op de plek van het oude taxiplatform, moet januari 2016 klaar zijn. De voltooiing staat gepland voor 2018.

"Hoognodig", noemt Miriam Bakker (40) de nieuwe stalling. Zij heeft haar fiets aan de achterkant van het station geparkeerd, op het Jaarbeursplein. Daar werd in mei van dit jaar een nieuwe fietsenstalling geopend. Daar is ruimte voor 4200 fietsen die er 24 uur gratis kunnen staan. Daarna wordt 1,25 euro per dag betaald. De stalling is altijd open en geeft digitaal het aantal vrije en bezette plaatsen aan. De fietsen staan netjes in het gelid, verdeeld over drie verdiepingen. Een enorm contrast met de voorkant van het station. Bakker zet haar fiets sinds de komst van de stalling nergens anders meer. "Hier hoef ik niet eerst een kwartier te zoeken voordat ik mijn fiets ergens kan wegmoffelen."

Utrecht is niet de enige stad die het fietsparkeerprobleem rond de stations aanpakt. Rotterdam Centraal heeft sinds november vorig jaar een ondergrondse stalling met ruimte voor 5200 fietsen. Bovendien wordt rond de meeste stations streng gecontroleerd. Grote hoeveelheden foutgeparkeerde fietsen verdwijnen in gemeentelijke depots. Alleen in Utrecht werden vorig jaar al 25.063 fietsen verwijderd, tot grote frustratie van veel reizigers.

De fiets van Evan van Ommeren (25) is inderdaad wel eens weggehaald. Sinds een week zet hij daarom zijn fiets in de stalling. "Nu weet ik zeker dat mijn fiets goed staat en het is hier lekker rustig. En je bent zo op het station."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden