Een veilige grens

(FOTO'S BLOOMBERG NEWS, ANP) Beeld EPA
(FOTO'S BLOOMBERG NEWS, ANP)Beeld EPA

Het klimaat is traag. Zelfs als vandaag alle verbrandingsovens, motoren en andere bronnen van CO2 worden stopgezet, is het aan het eind van deze eeuw op aarde toch nog ruim een halve graad warmer dan nu.

Veel klimaatwetenschappers gaan ervan uit dat de gevolgen beheersbaar zijn als de opwarming beperkt blijft tot 2 graden Celsius (ten opzichte van het pre-industriële tijdperk, waar we nu al 0,8 graden boven zitten). Bij die grens moet de wereld volgens het IPCC de CO2-concentraties op 450 ppm (parts per million) zien te stabiliseren.

Maar, meent James Hansen, klimaatwetenschapper van de Nasa: de modellen van het IPCC kijken niet veel verder dan het jaar 2100. En zo snel reageren de oceanen niet op een veranderende atmosfeer. Dat is meer een kwestie van eeuwen, zo niet duizend jaar. Volgens Hansen moet je daarom afkoersen op niveau 350 ppm. Let wel: op dit moment is de CO2-concentratie al 385 ppm.

Hoe haalbaar is dit? „De inspanning om op 450 ppm uit te komen, is al gigantisch”, zegt Detlef van Vuuren van het PBL. „Een lager streefdoel lijkt niet erg realistisch.”

Om op 450 ppm uit te komen moet de groei in CO2-emissies rond 2020 zijn omgezet in een daling, moeten tegen die tijd grootgebruikers als China en India meedoen met het internationale klimaatbeleid en mogen in 2050 de wereldemissies nog maar de helft zijn van de uitstoot nu. Daarvoor moet ’alles uit de kast worden gehaald’, zegt Van Vuuren. Maar: „Wij nemen in onze berekeningen geleidelijke overgangen aan. Bestaande centrales worden bijvoorbeeld pas afgebroken als ze aan vervanging toe zijn. De politiek kan natuurlijk besluiten om kolencentrales vervroegd te sluiten. Dan worden ook lagere stabilisatieniveaus haalbaar. Wij vinden onszelf al heel optimistisch met schetsen hoe op 450 of zelfs 400 ppm uit te komen.”

Bovendien bieden die schetsen geen zekerheid. Bij een eindniveau van 450 ppm is de kans 50 procent dat de opwarming beneden de 2 graden blijft. Bij 400 ppm is die kans zo’n 80 procent. Van Vuuren: „Zelfs bij de streefwaarde van Hansen blijft er een niet te verwaarlozen kans dat het 3 graden warmer wordt.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden