Een veilig internet: het is maar net in welk land je bent

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) maandag tijdens de opening van de ONE Conference, de opmaat naar de echte top.Beeld anp

Een veilig internet, er zijn weinig landen die er niet naar zullen streven op de komende topconferentie in Den Haag. Al is het alleen maar voor economisch belang: wie zijn bedrijfsgeheimen niet goed afschermt voor cybercriminelen, kan flink wat geld verliezen.

Maar dat betekent niet dat de belangen van al die landen hetzelfde zijn. Als er tijdens de top over het internet vanaf donderdag in Den Haag vertegenwoordigers van verschillende landen en organisaties bijeen komen, dan zullen daar heel wat verschillende visies aanwezig zijn over wat een veilig internet dan wel betekent. En vooral: wie er de touwtjes in handen heeft.

Is het internet bijvoorbeeld een plek waar vooral vrijheid van burger en bedrijfsleven nagestreefd moet worden, zoals Europa wil. Een plek waar vrijheid belangrijk is, maar ook de geheime diensten omwille van de veiligheid veel ruimte krijgen, zoals in de Verenigde Staten. Of is het een plek die zoveel mogelijk gecontroleerd moet worden door de overheid, zoals in China en Turkije.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie), Dick Schoof (Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding) en Uri Rosenthal (voormalig minister van Buitenlandse Zaken) maandag tijdens de opening van de jaarlijkse internationale cybersecurity conferentie van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC).Beeld anp

Kennisuitwisseling
Het scheelt dat de aanwezige landen het komende week niet eens hoeven te worden. Het doel van de zogenoemde Global Conference on CyberSpace is niet het tekenen van een internationaal verdrag. Waar het wel om gaat is kennisuitwisseling.

De agenda is breed: het gaat om het beschermen van consumenten tegen cybercriminelen, over veiligheid versus privacy. Ook gaat het over hacken, of dat nou is vanwege een politieke boodschap - zoals vorige week bij de Franse tv-zender Tv5Monde, die gehackt werd door aanhangers van terreurgroep IS - het stelen van bedrijfsgeheimen, of het bespioneren van staten.

Geen landsgrenzen
Dat daar in internationaal verband over wordt gepraat, is niet zo vreemd. Het internet trekt zich niets aan van de landsgrenzen. Zo kan het zijn dat een Nederlander tijdens het internetbankieren wordt opgelicht door iemand uit Oost-Europa, die via een computer in Nigeria een account hackt. Het is om die reden dan ook in het belang van Nederland om ervoor te zorgen dat in andere landen meer gedaan wordt om de veiligheid van het internet te waarborgen, aldus een woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, één van de departementen die betrokken in bij de organisatie van de conferentie.

Politie staakt

Tijdens de cybertop in Den Haag leggen politieagenten twee keer het werk neer uit onvrede over de cao-onderhandelingen. Donderdag tussen 09.00 en 11.00 uur en 's avonds tussen 18.00 en 20.00 uur worden politiemensen gevraagd om naar vakbondsbijeenkomsten te komen. Er is al lang overleg om tot een nieuwe cao te komen voor de agenten, maar dat heeft nog niet tot resultaat geleid.

Volgens politievakbond ACP wordt de veiligheid van de gasten gewaarborgd. In geval van een calamiteit kunnen de agenten meteen in actie komen.

De top in Den Haag is de vierde in een reeks bijeenkomsten over het thema. Kwam het twee jaar geleden in Seoul nog vooral tot het formuleren van voornemens over een internationale samenwerking, komende donderdag en vrijdag worden zogenoemde samenwerkingsprojecten over verschillende thema's opgezet. Daarin gaan landen die veel ervaring op een bepaald gebied hebben, kennis delen met landen die nog in het begin staan van die ontwikkeling.

Wat bovendien interessant is, is de aanwezigheid van een groot aantal landen dat nog niet heeft besloten wat een veilig internet precies betekent. Is dat een open en vrije plek of één die beperkt moet worden? Ook daar ligt een kans voor Nederland, aldus de woordvoerder van buitenlandse zaken. Want wellicht zijn de landen te overtuigen van de Nederlandse visie van vrijheid en veiligheid.

Federica Mogherini, Hoge vertegenwoordiger voor het buitenlands en defensiebeleid van de EU, is een van de belangrijkste gasten op de top van donderdag.Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden