Een veilig huis voor schone renners

Manager Spekenbrink van Argos-Shimano: Onderkomen met duidelijke regels houdt doping buiten

Het colbert van Iwan Spekenbrink gaat op het zonovergoten Spaanse terras niet uit. Ook niet als om hem heen renners, fans en fotografen hun warme Nederlandse kleding afgooien om de warme winterzon te trotseren. De manager van Argos-Shimano is als zijn wielerploeg: degelijk en vooral fatsoenlijk.

De ploegpresentatie gisteren in de Spaanse badplaats Altea werd door Spekenbrink ingekleurd met woorden als cultuurverandering en veilig huis. De storm van de voorbije maanden met het Usada-rapport en de dopingbeschuldiging aan het adres van Lance Armstrong is dermate heftig geweest, dat hij het onderwerp niet zomaar kan en wil laten passeren. "Het grootste probleem is de verdorven cultuur die met doping vergezeld gaat. Daar moeten wij nog meer dan voorheen vanaf."

Spekenbrink zegt niet geschrokken te zijn van de inhoud van het bijna 1000 pagina's dikke rapport van het Amerikaanse anti-dopingagentschap. De bekentenissen van de renners bevatten niet veel meer dan al bekend was. Het was echter de methodiek achter het dopinggebruik waarvan Spekenbrink opkeek. "Weigeren was op een zijspoor terechtkomen, stoppen dus. Voor zulke keuzes mag je een renner niet stellen."

Het rapport waardoor Armstrong zijn zeven Tour de France-titels verloor, heeft de algemeen directeur van de Nederlandse wielerploeg gesterkt in zijn opvatting voor een nieuwe wielercultuur. "Ik ben na het lezen nog meer gaan inzien dat die renners slachtoffers zijn geweest."

"Ik geloof niet dat jongens van twaalf aan prestatiebevorderende middelen denken. Zij zijn niet geboren met een genetische behoefte aan doping. Jonge coureurs bereiken echter een punt waarbij de druk toeneemt. Vaak is dat het moment waarop ze prof kunnen worden. En dat schetst het Usada-rapport helder, dat als je verder wilt, je toch even dat laatste stapje moet maken. Dat de druk zo enorm was, daar keek ik erg van op."

Argos-Shimano heeft zijn anti-dopingbeleid niet aangepast na het verschijnen van het Usada-rapport, claimt Spekenbrink. "Wij doen genoeg om het probleem te tackelen. Kijk, je hebt twee dingen. Iemand die fout wil doen, vindt zijn weg toch wel. Een dief gaat stelen, iemand die te hard wil rijden trapt het gaspedaal extra in. Ik ga er vanuit dat je net als in het normale leven iedereen een veilig onderkomen biedt, met duidelijke regels. Dan is er ook geen behoefte bij renners om het anders te doen."

Spekenbrink schuift binnenkort weer aan bij de gesprekken met de andere twee Nederlandse ploegen (Vacansoleil en Team Blanco) en de KNWU over een gezamenlijke aanpak. Er moet één heldere lijn komen voor ex-dopinggevallen die nog werkzaam zijn bij een van de drie teams.

In tegenstelling tot wat Vacansoleil-baas Daan Luijkx eerder deze week zei, denkt Spekenbrink dat de uiteindelijke aanbevelingen nog wel even op zich laten wachten. "Wij zijn nog in gesprek. Het is niet zo simpel. Zo'n aanpak bedenken wij niet in tien minuutjes."

De vraag of de drie ploegen op één lijn zitten, gaat Spekenbrink een aantal malen opzichtig uit de weg. "Wij zijn erover uit dat er een aanpak voor de toekomst nodig is. En ik kan mij daarin vinden. Het is van het grootste belang dat wij met de sport vooruit willen. Waar het om draait is dat deze jongens niet in aanraking komen met doping."

Bang dat de ploegen wordt nagedragen dat ze niet doorpakken als het om dopinggebruikers gaat, is Spekenbrink niet. Hij is nauwelijks uitgesproken of er sijpelt alsnog wat kritiek door in zijn woorden. "Wij leven in 2013. Het publiek wil weten wat wij gaan doen. Ze willen niet meer horen over tien jaar geleden. Het gaat nu heel erg over het verleden, renners die niet meer in het peloton zitten. Wij hebben de zorg voor de huidige generatie jongens. Hen moeten wij een veilig huis bieden. Dat is het voornaamste."

Honderd procent garantie kun je nooit bieden, meent Spekenbrink over de anti-dopingaanpak van Argos-Shimano. "Dat zou een illusie zijn. Tegelijkertijd zijn wij met topsport bezig. Wij doen veel aan innovatie, verbeteren onze trainingsmethoden, nieuwe voeding, et cetera. Er zijn inmiddels zes coaches die van buiten het wielrennen komen. Dat zijn nieuwe invloeden in de sport. Als toch iemand besluit om het zelf anders te doen, dan is dat zijn keuze. En ik ben het eerste slachtoffer. Maar om te zeggen dat ik soms badend in het zweet wakker word wat er zou kunnen gebeuren, nee. Ik zou er wakker van liggen als ik de indruk had dat renners zouden gaan gebruiken."

De cultuur in de ploeg is een lichtjaar verwijderd van die van pak-hem-beet een decennium terug in het wielrennen, durft Spekenbrink de weddenschap aan. "In de groep is veel sociale controle. De renners hebben niet voor niets gekozen voor onze opvattingen over een schone sport. Als er eentje een scheve schaats rijdt, dat zal hij er door de groep op wordne gewezen. Daar ben ik van overtuigd. Onze organisatie is erop gericht een klimaat te scheppen waarin ieder zijn verantwoordelijkheid neemt."

En wat als over tien jaar van nu blijkt dat de ploeg niet zo schoon was als Spekenbrink nu denkt? "Hoe teleurgesteld denk je dat ik dan ben? Ik kan dan alleen maar zeggen 'dit zijn de feiten, wat konden we nog meer doen?' Ik ga er gelukkig vanuit dat er geen nieuw middel in omloop is en dat er achter onze ruggen geen collectief dopingsysteem is opgetuigd. Het gaat dan ook niet om mijn geloof maar meer om het universele punt of je anderen nog kunt vertrouwen. En dat doe ik gelukkig nog steeds."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden