Een van de grootste groepen ter wereld: de 'godsdienstlozen'

Boeddhistische monniken en leden van een grote boeddhistische jeugdorganisatie nemen deel aan een protest tegen China's politieke attitude jegens Tibet. Beeld AFP
Boeddhistische monniken en leden van een grote boeddhistische jeugdorganisatie nemen deel aan een protest tegen China's politieke attitude jegens Tibet.Beeld AFP

Mensen die zich met geen enkele religie identificeren vormen na christenen en moslims de grootste groep in het godsdienstige landschap. Dat blijkt uit een data-analyse van het Amerikaanse onderzoeksbureau Pew.

Robin de Wever

Driekwart van de 'religieus ongebondenen' woont in Zuidoost-Azië. Grote inwonertallen gooien daar gewicht in de schaal. Zo leven er alleen al in China meer dan dubbel zo veel ongebondenen als in de Verenigde Staten.

Dat iemand zich niet identificeert met een bepaalde religie hoeft overigens niet te betekenen dat hij of zij overtuigd atheïst is: in Frankrijk zegt een derde van de ongebondenen te geloven in een hogere macht, in de Verenigde Staten is dat 68 procent. China scoort - weinig verrassend - aanzienlijk lager. Daar ligt het percentage op 7 procent.

Analyse bewijst dat ongebondenen talrijk zijn
Dat de ongebondenen talrijk zijn, werd lang vermoed maar nooit bewezen. Pew lijkt daar nu verandering in te brengen: nooit eerder werd de samenstelling van het mondiale religieuze landschap op zo'n grootschalige wijze in kaart gebracht. De gebruikte data stamt overigens uit 2010.

Tegelijk moeten de resultaten met een korrel zout worden genomen. Het bureau mag dan te boek staan als zorgvuldig en meer dan 2500 bronnen hebben gebruikt, het is nog maar de vraag of religiositeit zich in percentages en grote getallen laat vangen.

Christendom blijft de grootste
Het rapport bevestigt overigens ook dat religieuzen sterk in de meerderheid zijn. Maar liefst 84 procent van de wereldbevolking behoort tot een van de godsdiensten. Een flink deel (32 procent van de bevolking) is christen, een iets kleinere groep (23 procent) moslim. Er zijn ongeveer een miljard hindoes (wereld goed voor 15 procent van de bevolking) en bijna een half miljard boeddhisten (ongeveer 7 procent).

Uit een onderzoek dat Pew publiceerde in oktober bleek al dat de religieus ongebondenen in de Verenigde Staten in opmars zijn. Behoorde 5 jaar geleden nog 15 procent tot de zogeheten 'nones', dit jaar is dat 20 procent. Onder jonge Amerikanen, van 18 tot 29 jaar, is de groei sterker.

Nones zijn vaker Democraat dan Republikein. De afgelopen maanden werd volop gespeculeerd over de politieke consequenties van de trend: mogelijk heeft president Obama zijn herverkiezing te danken aan de ongebondenen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden