Een vakantie heeft altijd zijn verhaal. U schreef het op en brak alle records. Wij genoten.

Na de kerstverhalen en de stadsgedichten, luidde de opdracht nu: schrijf een vakantieverhaal. Dat deed u massaal en het was waarlijk geen simpele opgave. Maar u zag, u schreef en u overwon. Het niveau lag hoger dan ooit, dus de winnaars mogen trots zijn.

Toen wij de schrijver in u wilde prikkelen, en u opriepen om een vakantieverhaal te schrijven, hadden we al een flauw vermoeden. Niet voor niets kozen wij juist voor dit genre. Vakantie is zo ongeveer de grootste bron van vermaak, ergernis, humor en romantiek tegelijk. Want hoe het ook afloopt en wat je ook meemaakt; vakantie staat garant voor een verhaal.

Toch waren wij oprecht verrast, dat u met deze wedstrijd alle records brak. Nooit eerder namelijk, stuurden zoveel mensen hun verhaal naar de redactie. Meestal via de e-mail, soms ook nog met de klassieke vulpen. Nooit eerder ook lag het niveau van de inzendingen zo hoog.

Dat maakte het lezen van de bijna 300 verhalen tot een hele opgave. Een plezierige opgave, maar toch. De driekoppige jury zat bij het bepalen van de winnaars dan ook niet direct op één lijn. Er was zo veel. Frappant was wel dat zij – onafhankelijk van elkaar – tot een behoorlijk eenduidige selectie kwamen. In de grote stroom van verhalen waren er een stuk of vijfentwintig die net iets extra’s hadden. Maar de jury was niet de enige die er iets van vond. Ook de vele bezoekers van de website lieten hun reacties achter. Meestal waren die lovend, soms ook kritisch. Maar vrijwel altijd was die kritiek opbouwend, bedoeld om van elkaar een betere schrijver te maken. De afgelopen weken werden de vakantieverhalen op www.trouw.nl/schrijf! meer gelezen dan menig nieuwsbericht.

Hoe beoordeel je een goed vakantieverhaal? Moeilijk te zeggen, want er zijn eigenlijk geen regels voor. Er bestaat geen vaste formule die zegt: zo schrijf je een vakantieverhaal. Er zijn wel richtlijnen waar je met het schrijven van zo’n verhaal op kunt letten. Kees van Kooten (deskundige in humor, maar ook in vakantieverhalen ) deed ons eerder al een zevental tips van de hand. Die heeft de jury laten meewegen, maar leuker vonden we het natuurlijk, dat u gewoon uw eigen gang ging. En dat deed u. Zo waren er nog flink wat kandidaten die van dag tot dag beschreven wat ze meemaakten. Dinsdag: museum bezocht. Prachtige schilderijen gezien. Woensdag: bakken in de zon. Lekker bruin geworden. Eerlijk gezegd was dat niet de bedoeling. Het moest een verhaal zijn en geen verslag.

Uiteraard raakten er weer veel mensen zoek en werd er hier en daar iemand opgelicht door een local.

Ook lazen we vele ervaringen over zoekgeraakte koffers, morsige hotels en beroerd weer.

Clichématig misschien voor sommigen, maar onvergetelijk voor velen. Verregende campings en vochtige caravans blijken mooie beschrijvingen op te leveren.

Dat Trouw-lezers desondanks vrolijk blijven onder de barre omstandigheden, blijkt uit ’Vakantiepret in Canellas’. Wel eens uit een wilde zee komen lopen en de bikinibroek blijkt vol kiezelstenen op de knieën te hangen? De schrijfster van dit verhaal, Rim Sartori, laat zich niet uitlachen. Die loopt weliswaar met vuurrood hoofd, maar toch ook heupwiegend weg van het strand.

’Ziel’ van Tis Marang viel net buiten de prijzen. In dit verhaal wordt heel beeldend de sfeer neergezet op een Franse begraafplaats. Misschien geen echt vakantieverhaal, maar toch zeker een eervolle vermelding waard.

Agaath van der Veen bewaart op bewonderenswaardige wijze haar goede humeur als haar man op reis geld en pasjes kwijtraakt in het verhaal ’Tipperary’. De jury was vooral onder de indruk hoe de oplopende spanning tussen de echtelieden mild maar doeltreffend wordt beschreven. Een zin als ,,En ik moet nodig naar de plee”, zegt meer dan een beschrijving van een hooglopende ruzie vol verwijten. De tweede prijs is daarom voor ’Tipperary’.

De schrijvenden onder de lezers van deze krant blijken ook heel goed om zich heen te kijken in den vreemde. Maar Lili de Ridder deed dat het beste. In ’Bird Watching’ wordt niet alleen een komisch voorval uitstekend beschreven, maar de schrijfster geeft ook treffende observaties van vakantiegangers in het algemeen. Een verhaal wat je wel uit moét lezen en daarmee de winnaar van deze wedstrijd.

De derde prijs was voor ’Het meer van vertrouwen’ van Michiel van Butselaar . De jury vond het prachtig omdat er in weinig verhalen zo mooi de essentie van ’de vakantie’ wordt weergegeven. Het is een verhaal over geluk en vertrouwen, en wat nodig is om dat geluk te behouden. Of het nu om een huwelijk of om een reis gaat. De hoofdpersonen laten zich meevoeren door een vreemde naar een onbekende bestemming. Ze weten dat ze er nooit meer zullen komen, maar ook dat ze het nooit zullen vergeten. Tegelijkertijd geeft het verhaal een mooi inzicht in hoe op vakantie de wegen van vreemden elkaar kunnen kruisen, zonder dat ze iets van elkaar begrijpen. Het is in dit verhaal bijna of wezens van verschillende planeten elkaar bij toeval tegen komen, maar toch ontmoeten ze elkaar kort.

De meeste reacties op de site kwamen binnen op het verhaal: ’Wij zijn altijd met vakantie’. Een mooi gegeven en een stilistisch hoogstandje. Iedere zin begint met ’we’. Heel ongebruikelijk maar daarom zo prachtig om te lezen. De aanmoedigingsprijs gaat daarom naar Ine Verhoeven.

Wie dacht dat je bij de grote mensen moet horen om een mooi vakantieverhaal te kunnen schrijven, zit er naast. Niet alleen pubers, volwassenen en ouderen schreven ons, maar ook kinderen.

Want wat te zeggen van ’Op de fiets beleef je iets’ van Alma van Oudheusden, 9 jaar? Als een volleerd vertolkster van het literaire ambacht, laat zij de lezer meebeleven hoe het was op de fietsvakantie in Engeland.

Iemand moest winnen, en dus koos de jury vier inzendingen. De schrijvers worden beloond met een complete ’Trouw bibliotheek Vrouwenstemmen’ met werk van schrijfsters als Marion Bloem, Fay Weldon en Elfriede Jelinek.

Wij kijken alweer uit naar de volgende schrijfwedstrijd.

Houd dus de krant en onze website in de peiling. En tot die tijd: blijf schrijven!

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden